Ook lijntjes tussen christendemocraat en Qatargate

Ex-Eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos kreeg 60 000 euro van Pier Antonio Panzeri, de spilfiguur binnen het corruptieschandaal. Vooralsnog geldt Avramopoulos nog niet officieel als verdachte.

2 min. leestijd
The Euro Currency Banknotes In A Currency Counting Machine.

“We moeten het over hypocrisie hebben: de ‘wij-zijn-heilig’-sociaaldemocratische fractie is nu het epicentrum van Qatargate. Het is tijd dat we hen ter verantwoording roepen. Het is bewezen dat hun preken over de rechtsstaat hypocriet waren”, met die woorden hakte de Europese Volkspartij (EVP), de moederpartij van het CDA, er vorige week stevig in. Achteraf gezien misschien iets te voorbarig: ook de Griek Dimitris Avramopoulos, iemand uit hun eigen politieke familie, ligt nu mee onder het vergrootglas bij het corruptieonderzoek. 

Ongemakkelijke kwestie

Na het einde van zijn termijn als Eurocommissaris voor Migratie, kreeg Avramopoulos een mooi aanbod: als hij erebestuurslid werd van de stichting ‘Fight Impunity’ kreeg hij 60.000 euro. In ruil daarvoor moest hij de activiteiten van deze club, het strijden tegen mensenrechtenschendingen, actief gaan promoten. Naar eigen zeggen zich van geen kwaad bewust zijnde, vroeg de Griek hier eind 2020 keurig toestemming voor bij de Europese Commissie. Als ex-Eurocommissaris moet dat, wanneer je binnen de twee jaar na het einde van je ambtstermijn aan nieuwe werkzaamheden wil beginnen. Concreet zou hij Fight Impunity hebben geholpen met webinars, conferenties en publicaties. 

Ondertussen is echter bekend dat de Italiaanse socialist Pier Antonio Panzeri de stichting had opgericht als vehikel om steekpenningen wit te wassen. Avramopoulos ontkent hiervan op de hoogte te zijn en stelt dat hij zich oprecht wilde inzetten voor het doel van Fight Impunity. Hij geeft daarom aan dat hij volledige medewerking aan de autoriteiten zal bieden. 

De Griek geldt vooralsnog niet officieel als verdachte. Zijn betrokkenheid heeft van Avramopoulos’ nominatie voor de vacature van nieuwe EU-gezant in de golfregio wel een ongemakkelijk kwestie voor de christendemocraten gemaakt.

Gedeeltelijke bekentenis

In de tussentijd berichten Belgische kranten dat Eva Kaili, de voormalige sociaaldemocratische vicevoorzitter van het Parlement, een gedeeltelijke bekentenis heeft afgelegd. Ze zou zich er van bewust zijn geweest dat er koffers vol met cash door haar appartement passeerden. Haar man Francesco Giorgi heeft al bekend daar verantwoordelijk voor te zijn. De Belgische speurders vonden de koffer uiteindelijk bij de vader van Kaili. Dat ze haar vader had gevraagd om een koffer te verstoppen, zou Kaili nu ook bekend hebben.