Onderhandelaar Europees Parlement wil regels voor groene investeringen aanpassen

2 min. leestijd
dramatic sunset on the sky and coal power plant factory

Groen is niet zo groen als door beleggingsfondsen wordt beweerd. Uit onderzoek van Investico en Follow the Money blijkt dat meer dan de helft van de fondsen investeert in fossiele brandstoffen en dat is niet groen. Maar wat kan eraan gedaan worden? We maakten een klein rondje langs Nederlandse Europarlementariërs.

De regels zijn in feite te slap, liet de Nederlandse financiële waakhond AFM weten en daar is Mohammed Chahim (PvdA) het mee eens. ‘’Mensen die hun geld beleggen in groene fondsen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun geld wordt geïnvesteerd in groene bedrijven en groene projecten. Het is algemeen bekend dat fossiele brandstoffen daar niet onder vallen.’’

Volgens Jan Huitema (VVD) moet Brussel ook naar de wetten kijken. “We moeten op Europees niveau beter kijken naar de taxonomie, een lijst met investeringen die Europa als groen en duurzaam bestempelt.” De lijst is nu vrij algemeen geformuleerd waardoor nog steeds vrij veel bedrijven kunnen doen alsof ze groen zijn. Dat fenomeen, groenwassen (als tegenhanger van witwassen bij de belastingen), neemt volgens ingewijden hand over hand toe. Steeds meer bedrijven willen zich groener voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. “We moeten dat groenwassen te allen tijde voorkomen”, aldus Huitema.

Bij GroenLinks is Bas Eickhout het met de VVD eens. “De wetgeving over wat groen is en wat niet moet worden aangepast”, zegt Bas Eickhout (GroenLinks). Hij onderhandelde namens het Europees Parlement (rapporteur) over wat duurzaam of groen beleggen precies is. Het resultaat was een lijvig rapport van meer dan 800 pagina’s met daarin onder andere de afspraak dat bedrijven verplicht zouden rapporteren hoe milieuvriendelijk hun investeringen zijn.

‘’In deze wetgeving werd verder afgesproken om een onderscheid te maken tussen hele duurzame investeringen en maatregelen die maar een beetje helpen. Dat onderscheid kreeg een groene kleurcode; lichtgroen en donkergroen. Hoe donkerder de kleur, hoe duurzamer de investering.” Eickhout wil dat onderscheid het liefst afschaffen, zodat er geen misverstanden meer over zijn. Een investeringen is groen of is het niet.

Hij wil nu snel met de Europese Commissie aan de tafel. “Dat kan ook, want in de wet staat dat we op elk moment de regels kunnen aanpassen. Dat moment lijkt me nu gekomen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie