Nog steeds onduidelijkheid over natuurherstelwet van Timmermans

2 min. leestijd
(Bron foto: ENVI Committee)

Het is nog steeds niet duidelijk hoe het nu gaat lopen met de natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Een amendement dat opriep tot het verwerpen van de plannen van Timmermans haalde niet genoeg stemmen. Dat betekent niet dat het goed gaat komen. Op dit moment stemmen Europarlementariërs nog over inhoudelijke punten. Daarna wordt er gestemd over de gehele tekst. Wat daar de uitslag van gaat zijn, is nog niet in te schatten. 

Chaos

Het is chaos in de ruimte waar de milieucommissie bij elkaar komt. Er zijn geen zitplekken meer over, assistenten zitten met hun laptops op de grond de stemmingen bij te houden en een aantal hebben zich buiten de ruimte samengepakt om ander werk te verrichten. De stemming duurt inmiddels zo lang dat ook Europarlementariërs af en toe opstaan om hun benen te strekken. 

Wat nu?

Voor bijna iedereen is het onduidelijk wat er nu staat te gebeuren. Als op het einde van de vergadering in de milieucommissie de gehele tekst, inclusief aangenomen amendementen, een meerderheid krijgt, gaat die tekst naar de plenaire vergadering van het Europees Parlement, die volgende maand plaatsvindt. Dan stemmen alle Europarlementariërs hierover. Als er tijdens de plenaire vergadering volgende maand een meerderheid is, kunnen de onderhandelingen starten met de Europese Commissie en de lidstaten.

Is er in de milieucommissie daarentegen sprake is van gelijkspel of de tekst wordt afgekeurd, dan vervalt alles, inclusief de amendementen waar vandaag uren over is gestemd en komt het oorspronkelijke wetsvoorstel van de Europese Commissie weer op tafel. Daar moet dan het voltallige Parlement zich in juli over buigen. In de wandelgangen wordt dit het ‘terug naar af’-model genoemd.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces vind je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie