Nieuwe ‘Turkijedeal’ moet migratie tegenhouden

Europese leiders vallen terug op een oude truc. Net als enkele jaren geleden wordt er opgeroepen tot een deal met een land waarvandaan veel vluchtelingen naar Europa vertrekken.

2 min. leestijd

De Europese Unie moet een deal sluiten met Tunesië. Dat zeggen zowel Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson en staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van den Burg na afloop van een bijeenkomst van de EU-justitieministers. Een deal met het Noord-Afrikaanse land kan ervoor zorgen dat er minder vluchtelingen met onveilige boten naar Zuid-Europa reizen, maar ook dat asielzoekers makkelijker teruggestuurd kunnen worden. 

Nieuwe ‘Turkijedeal’

Het idee is vergelijkbaar met de deal die de EU jaren geleden sloot met Turkije. Turkije zou haar grenzen strenger bewaken en vluchtelingen die toch in de EU belanden, terugnemen. In ruil daarvoor en om voor opvang te zorgen, kreeg Turkije miljarden euro’s van de Europese Unie. 

Vluchtelingenwerk noemde de Turkijedeal een catastrofe. Rechters oordeelden dat Turkije niet aangemerkt kon worden als ‘veilig land’, waardoor vluchtelingen niet teruggestuurd konden worden. Zij belandden dus alsnog tussen wal en schip. Daarnaast heeft de Turkse president sinds het sluiten van de deal meerdere malen gedreigd de deal weer op te zeggen in ruil voor concessies van de EU. 

Premier Rutte en de Italiaanse president Giorgia Meloni zien deals met Noord-Afrikaanse landen zitten. Rutte bezocht Italië om het te hebben over de migratieproblematiek. 

In slaap gesukkeld

Europa is volgens Rutte een beetje in slaap gesukkeld op het gebied van migratie. Op zijn initiatief werd onlangs nog de migratietop georganiseerd. Daar kwamen Europese regeringsleiders bij elkaar om de problemen te bespreken.

Heikel punt is het naleven van het Dublinakkoord. Volgens dit akkoord moeten vluchtelingen in het eerste land waar ze aankomen geregistreerd worden voordat ze over de rest van de EU verdeeld worden. Op dit moment vindt registratie amper plaats en nemen landen ook maar weinig vluchtelingen over van Italië of Griekenland. 

Tunesië

De president van Tunesië kwam onlangs nog in opspraak. Hij noemde de komst van vluchtelingen uit Afrika een bedreiging voor de Arabische en islamitische cultuur in Tunesië. De regering van Ivoorkust en Guinee hebben burgers in het land teruggehaald toen de uitspraak leidde tot agressiviteit tegen zwarte Afrikanen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie