Nieuwe lobbyregels om vertrouwen Europees Parlement terug te winnen

1 min. leestijd

Het Europees Parlement heeft nieuwe regels aangenomen die ervoor moeten zorgen dat landen en grote bedrijven minder makkelijk invloed uit kunnen oefenen op de Europese politiek. De regels komen nadat het Parlement opgeschud werd door een corruptieschandaal waarbij Europarlementariërs en medewerkers omgekocht werden om de landen Qatar en Marokko in een beter daglicht te stellen.

De regels, die goedgekeurd zijn door voorzitters van de verschillende fracties in het Europees Parlement, verplichten ex-Europarlementariërs tot een ‘afkoelperiode’. Dat betekent dat politici die het Europees Parlement verlaten gedurende een periode van zes maanden niet mogen werken voor lobbybedrijven. Als ze dat daarna wel willen doen, moeten ze zich registreren in een transparantieregister. Ook verliezen ze dan de toegang tot het Europees Parlement, die andere ex-Europarlementariërs in de regel wel behouden.

“Ik beloofde een snelle reactie om het vertrouwen terug te winnen”, zegt voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola. “Deze hervormingen vormen de basis van onkreukbaarheid, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid in het Europees Parlement.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie