Nieuwe Europese regels voor rijbewijs

Er komen nieuwe regels voor de rijbewijzen. De Europese Commissie hoopt dat er zo minder doden vallen in het verkeer en dat het makkelijker wordt om in alle EU landen te rijden.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De nieuwe regels zouden dit jaar al in moeten gaan en gelden voor alle EU-landen. Zo zijn er nieuwe eisen voor het maximale gewicht en het rijbewijs gaat digitaal.

Campers

Nu de gewichtseisen worden aangepast, mogen bestuurders met een rijbewijs B voortaan een voertuig van rond de 4,25 ton besturen. Op dit moment ligt het maximumgewicht op 3,5 ton. Het verhogen van het maximale gewicht komt goed uit voor eigenaren van een camper.

Campers wegen namelijk vaak meer dan de momenteel maximaal toegestane 3,5 ton. Campereigenaren moeten nu nog een ander rijbewijs hebben, willen zij met de camper op pad gaan. In de toekomst kunnen zij met een gewoon rijbewijs achter het stuur plaatsnemen.

Achttien jaar

Verder wil de Europese Commissie dat iedereen vanaf achttien jaar al mag solliciteren om vrachtwagenchauffeur te worden. Op dit moment is de minimale leeftijd in sommige EU-landen voor het behalen van een rijbewijs voor een vrachtwagen 21 jaar en soms zelfs 24 jaar.

Het verlagen van deze leeftijd zou een oplossing kunnen zijn voor het personeelstekort onder de vrachtwagenchauffeurs.

En als laatste moet het rijbewijs digitaal beschikbaar zijn. Er wordt een app gemaakt waarin het rijbewijs in heel Europa is te zien. Het pasje blijft wel bestaan, maar je hoeft het niet meer altijd bij je te hebben.

Enquête

In 2022 heeft de Europese Commissie al een openbare raadpleging georganiseerd. Hierbij mochten burgers en betrokken partijen hun mening geven via een enquête. In totaal hebben 7534 EU-burgers hun mening kunnen geven.

Het is nog niet bekend wanneer en of deze nieuwe regels worden doorgevoerd. Wel staat de goedkeuring van deze plannen op de planning voor het eerste kwartaal van dit jaar.

Het Nederlandse parlement gaat ondertussen al akkoord.

Wil je op de hoogte blijven van Europese en Nederlandse ontwikkelingen op het vlak van mobiliteit? Abonneer je op onze nieuwsbrief Mobiliteit.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie