Nieuwe agenda voor Asscher: de Oekraïense vluchteling in de Europese Unie

Lodewijk Asscher (PvdA) krijgt binnenkort een nieuwe taak: hij wordt speciaal adviseur voor de Europees Commissaris van Werkgelegenheid en Sociale Rechten, Nicolas Schmit.

2 min. leestijd

De oud-minister en oud-PvdA-leider heeft naast zijn huidige baan als consultant een nieuwe roeping gevonden in Brussel: wat te doen met Oekraïense vluchtelingen in de Europese lidstaten?

Integratie of terugkeer

Asscher gaat de Europese Commissie advies geven over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De Europese Commissaris Nicolas Schmit zou hem daarvoor persoonlijk hebben gevraagd. Asscher bevestigde het nieuws afgelopen zaterdag aan NRC. Het takenpakket van Asscher bestaat vooral uit advies geven over de integratie van Oekraïense vluchtelingen in de lidstaten van de Europese Unie. Maar ook eventuele terugkeer van vluchtelingen behoort tot zijn portefeuille. 

In Nederland is de Tweede Kamer het al enige tijd oneens over de Europese richtlijnen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Asscher zal onderzoeken hoe eerdere opleidingen en werkervaringen het beste aansluiten op de arbeidsmarkt van de Europese lidstaat waarin zij verblijven. Asscher gaat met die insteek gesprekken voeren met vertegenwoordigers van de verschillende Europese lidstaten. Zo zal hij peilen welke methoden wel of niet goed werken om vervolgens de Europese Commissie te wijzen op zijn bevindingen. Hij geeft daarbij ook financieel advies aan de Commissie over middelen die zij hiervoor beschikbaar kan stellen.

Onbetaalde klus

Sinds maart dit jaar is Asscher werkzaam als consultant bij organisatieadviesbureau Van de Bunt Adviseurs. Voor zijn aanstelling in Brussel zal hij echter geen salaris ontvangen. Hij behoudt zijn functie als consultant daarom gewoon. Wanneer Asscher in en met Brussel aan de slag gaat, is nog niet duidelijk. Aan NRC liet hij weten binnenkort naar Brussel te gaan om werkafspraken te maken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie