Nederlandse lhbti’ers geven aan dat geweld tegen hen toeneemt

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Meer lhbti’ers durven open te zijn over hun identiteit in de Europese Unie. Maar tegelijkertijd worden ze geconfronteerd met meer geweld, intimidatie en pesterijen dan voorheen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het EU-agentschap voor fundamentele rechten.

Zo gaf 1 op de 3 aan discriminatie te ervaren vanwege van hun geaardheid en zouden zelfs 2 op de 3 lhbti’ers gepest zijn geweest op school. Ook heeft 1 op de 3 zelfmoord overwogen.

Toch doet Nederland het op heel wat vlakken goed in vergelijking met de rest van de EU. Zo zijn er enkel in Denemarken minder mensen die het gevoel hebben hun geaardheid op het werk te moeten verbergen. In het onderwijs ervaren enkel de Finse lhbti’ers minder discriminatie dan in Nederland. Ook krijgen therapieën om van geaardheid te veranderen (zogeheten ‘conversietherapieën’) nauwelijks voet aan de grond in Nederland.

Wel gaf 61 procent van de Nederlandse respondenten aan het gevoel te hebben dat geweld tegen de lhbti-gemeenschap is toegenomen. Ook de vooroordelen ten aanzien van de lhbti-gemeenschap neemt hier in vergelijking met de rest van de EU enorm toe.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie