Nederlandse Europarlementariërs eisen actie tegen Georgië

1 min. leestijd
(bron foto: iStock)

Enkele Nederlandse Europarlementariërs vinden dat Georgië te ver is gegaan. In een gezamenlijke brief aan EU-buitenlandchef Josep Borrell roepen ze samen met andere Europarlementariërs op tot een stevige houding ten aanzien van het land. Ze willen dat de EU maatregelen neemt.

De brief is ondertekend door onder anderen Thijs Reuten (PvdA), Tineke Strik (GroenLinks) en Kim van Sparrentak (GroenLinks). Ze vinden dat de Georgische overheid ondemocratisch handelt. Net als in Rusland willen ze wetten tegen ‘buitenlandse agenten’ doorvoeren, die worden gebruikt om journalisten te onderdrukken en ze het zwijgen op te leggen. De Europarlementariërs eisen daarom dat de onderhandelingen met Georgië over EU-toetreding per direct worden stilgelegd. Ook moet de EU nadenken over al het geld dat naar het land gaat.

In de brief zeggen de Europarlementariërs wel dat ze het Georgische volk blijven steunen in hun verlangen om bij de EU te komen, maar dat “de democratische criteria voor alle EU-kandidaat-landen hetzelfde zijn en gerespecteerd moeten worden.”

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Democratie & Rechtsorde

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie