Nederlandse deelname aan ‘omstreden’ conferentie CPAC

Hongarije organiseert dit jaar de omstreden rechts-conservatieve conferentie CPAC. Deelname is er ook vanuit Nederland.

2 min. leestijd

De Amerikaanse rechts-conservatieve conferentie CPAC (Conservative Political Action Conference) is vanmorgen van start gegaan in het Hongaarse Boedapest. De CPAC is een jaarlijkse politieke bijeenkomst van conservatieve politici en activisten. Dit jaar vindt de conferentie – georganiseerd door de American Conservative Union – voor het eerst in Europa plaats. Sprekers zijn van over de hele wereld ingevlogen. Naast de Hongaarse premier Victor Orbán, die donderdagmorgen een toespraak hield, spreken onder meer de Britse politicus Nigel Farage en Tom van Grieken, voorzitter van de Vlaams-nationalistische partij Vlaams Belang. En er is Nederlandse deelname, vanuit zowel het Europees Parlement als vanuit de Tweede Kamer.

Europarlementariër Rob Roos (JA21) doet op vrijdag, de laatste dag van de conferentie, mee aan een paneldiscussie over de toekomst van de Europese Unie, samen met andere conservatieve leden van het Europees Parlement. Namens de Tweede Kamertak van Forum voor Democratie is Simone Kerseboom bij de conferentie aanwezig.

Omvolking

De conferentie is omstreden. De Britse krant The Guardian schrijft dat deze editie van CPAC een poging is om rechtsconservatieven aan beide kanten van de Atlantische Oceaan te verenigen, onder de vlag van de zogenaamde ‘omvolkingstheorie’. Orbán verwees afgelopen maandag in een toespraak expliciet naar die theorie, die betoogt dat een linkse elite migranten de westerse wereld binnenhaalt om doelbewust de westerse beschaving te vernietigen. De 18-jarige man die afgelopen week in het Amerikaanse Buffalo 10 zwarte burgers doodschoot in een supermarkt, is aanhanger van deze omvolkingstheorie.

Op het programma van de conferentie – met als centraal thema ‘God, vaderland, familie’ – staan onder meer toespraken en debatten over ‘aanvallen op de westerse samenleving’ en ‘cultuuroorlogen in de media’. Vrijdag – de laatste dag van de CPAC – opent met het programmaonderdeel ‘de vader is een man, de moeder is een vrouw’. Daarna volgt onder andere het panelgesprek waar Europarlementariër Roos aan deelneemt. Roos benadrukt voor het gesprek over de toekomst van Europa aanwezig te zijn, en de omvolkingstheorie te verwerpen. “Als ik nou ergens niet voor ben, dan is dat het wel”, zegt Roos. “Ik heb het woord ook nog nooit in de mond genomen. Ik ben wél tegen massa-immigratie, omdat ik denk dat onze verzorgingsstaat dat helemaal niet kan hebben”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie