Nederlanders vinden klimaat meer een Europees thema dan volksgezondheid

2 min. leestijd
brusselsenieuwe_europa_nieuws_europeseunie_europeesnieuws
COP26 UN Climate Change Conference in Glasgow : demonstrations outside COP 26

Klimaatopwarming

61% van de ondervraagde Nederlanders vindt klimaatopwarming een belangrijk onderwerp voor het Europees Parlement om aan te werken. Dat is veel hoger dan 39%, het percentage onder de andere Europese ondervraagden, blijkt uit de vandaag gepubliceerde Eurobarometer.

De enquête van het Europees Parlement werd in 27 EU-lidstaten gehouden tussen november en december 2021. Uit elke lidstaat zijn ongeveer 1000 willekeurige burgers ondervraagd.

Volksgezondheid

Gemiddeld vond 42% van de ondervraagden volksgezondheid een topprioriteit voor het Europees Parlement. Voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola zegt in een Facebook live-sessie dat de pandemie heeft laten zien dat volksgezondheid een onderwerp is waar meer op samengewerkt moet worden in de Europese Unie. Ook stipt ze aan dat de Europese Unie op volksgezondheid nog relatief weinig bevoegdheden heeft.

Bij Nederlanders staat volksgezondheid pas op de achtste plek en is klimaatopwarming de nummer #1 prioriteit. Ook in andere noord-Europese landen en onder jongeren in de hele Europese Unie is klimaat het belangrijkste punt. De nummer twee prioriteit volgens de gemiddelde EU-burger en Nederlanders is de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting.

Europees Parlement

Daarnaast werd EU-burgers gevraagd wat zij überhaupt van het Europees Parlement vinden. Uit de enquête bleek dat maar 22% van de Fransen een positieve mening hebben over het Europees Parlement (EP). Dat is het laagste percentage van alle EU-lidstaten, waar 36% het gemiddelde was. Volgens de opiniepeiling heeft in Nederland 42% een positieve mening over het Europees Parlement. De meeste Europese respondenten hebben een neutrale mening over het Europees Parlement.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie