Nederlander benoemd tot Europese innovatiebaas

De Europese Commissie benoemt de Nederlander Michiel Scheffer tot voorzitter van de Europese Innovatieraad.

2 min. leestijd

Hoe maken we van de Europese Unie de innovatiekampioen van de wereld? Dat is de vraag waar de Europese Innovatieraad zich mee bezighoudt. Met een budget van 10,1 miljard euro moeten zij ervoor zorgen dat onderzoekers en beginnende bedrijven hun producten op de markt kunnen brengen. 

Binnenkort komt de Nederlander Michiel Scheffer, een Gelderlander met D66-signatuur, aan het roer van de organisatie te staan. Wanneer zijn benoeming exact ingaat, is nog niet bekend.

In het bijzonder kunnen zij met de meest gewaagde, innovatieve producten aankloppen bij de Innovatieraad. Bij de bank kunnen zij immers vaak moeilijk een lening krijgen door het risicovolle karakter van hun onderneming. Ook innovatieve ondernemers die hulp nodig hebben bij het netwerken en aangaan van partnerschappen, kunnen terecht bij de Innovatieraad.

Ervaren rot

Eurocommissaris voor Innovatie Mariya Gabriel is vol lof over Scheffer: “Door zijn uitgebreide ervaring in de innovatiesector ben ik er zeker van dat hij van grote toegevoegde waarde zal zijn.” 

Scheffer begon zijn meer dan twintig jaar lange carrière in de innovatiesector door een adviesbureau op te richten dat beginnende bedrijven ondersteunt. In het jaar 2000 richtte hij nog een adviesbureau op dat bedrijven helpt met het ontwikkelen van een succesvolle innovatiestrategie. Zijn politieke carrière begon Scheffer bij D66 waarvoor hij de Provinciale Staten in ging. Sinds 2001 zetelt hij in de provincie Gelderland waar hij opklom tot fractievoorzitter en uiteindelijk gedeputeerde werd.

Dat de Europese Commissie kiest voor een Nederlander als innovatiebaas, is niet geheel verrassend. Een onderzoek van de Commissie toonde vorige week nog aan dat Nederland wat ondernemingsklimaat betreft met kop en schouders boven de rest van de EU uitsteekt. 

Voor meer economisch EU-nieuws, lees elke week onze nieuwsbrief De week van de euro

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie