Nederlandse regio’s domineren de EU met hun ondernemingsklimaat

De Europese Commissie publiceerde een ranking van Europese regio’s met een zeer gunstig ondernemingsklimaat. In de top vijf staan maar liefst vier Nederlandse regio’s.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

“Ondernemen loopt nu eenmaal door ons bloed. Het succes van onze regio is geen toeval”, vertelt gedeputeerde van de provincie Utrecht Robert Strijk. “Hard werken, lef en toewijding hebben ons deze eerste plek bezorgd.”

Strijk is trots met een reden: ‘zijn’ Utrecht heeft het beste ondernemingsklimaat van de hele Europese Unie. De tweede en derde plaats gaan respectievelijk naar Zuid-Holland en de Franse hoofdstedelijke regio. Noord-Brabant en Amsterdam vervolledigen de top vijf. Gelderland moet het doen met een achtste plaats. Ook de Belgen, Denen en Zweden wisten plekjes in de top tien te bemachtigen.

Volgens Strijk is Utrecht echter niet van plan op zijn lauweren te gaan rusten: “We grijpen deze eerste plaats aan om nog een versnelling hoger te schakelen. Al is het maar om voor te blijven lopen op onze geliefde buur Zuid-Holland.”

Economische voordelen

Volgens de onderzoekers die de ranking maakten, heeft een sterk ondernemingsklimaat duidelijke economische voordelen. Zo zorgt een goed ondernemingsklimaat voor een rijkere bevolking, meer vrouwen op de werkvloer en trekt het meer pas-afgestudeerden aan.

Opvallend: Nederland is samen met Duitsland en Italië het enige land waar het niet de hoofdstad is die het beste ondernemingsklimaat heeft.

Onderaan de lijst

De Roemenen, Grieken en Bulgaren bezetten de tien slechtst scorende plekken. Bovendien slagen in Zuid- en Oost-Europa enkel de regio’s van de hoofdsteden erin om boven het Europees gemiddelde te scoren. 

Toch is het niet allemaal kommer en kwel: vooral in Oost-Europa hebben de meeste regio’s een grote inhaalbeweging gemaakt ten opzichte van 2016. Ook in Spanje, Griekenland, Italië en Portugal lijken regio’s de klap van de eurocrisis eindelijk verteerd te hebben. Het Poolse Silezië en het Portugese Norte zijn zelfs de snelste stijgers.

Beter beleid

De ranking is gebaseerd op een aantal factoren die in drie categorieën passen. Allereerst hebben de onderzoekers gekeken naar enkele fundamentele economische graadmeters zoals de stabiliteit van de economie, infrastructuur en gezondheid. Vervolgens zijn indicatoren in kaart gebracht die de efficiëntie van een economie meten. Denk hierbij aan de grootte van de afzetmarkt en de kwaliteit van het hoger onderwijs. Tot slot is er ook nog gekeken naar innovatie.

“De index is een belangrijk hulpmiddel om beter beleid te maken”, vertelt de Eurocommissaris voor Cohesie Elisa Ferreira. “Hierdoor kunnen we de levensomstandigheden voor Europese burgers aantrekkelijker en duurzamer maken.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie