Nederland wil een ‘scherpe reactie’ na Russische erkenning Donetsk en Loehansk

2 min. leestijd

I.s.m. onze verslaggever Laurens Boven

Premier Mark Rutte pleit voor een ‘scherpe reactie’ door de Europese Unie op de erkenning gisteravond door Rusland van Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten en het sturen van Russische militairen. Rutte noemde dat na spoedberaad van het Nederlandse kernkabinet een ‘directe schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne’. Duitsland heeft ondertussen besloten om voorlopig geen Russisch gas te importeren via de nieuwe pijplijn Nord Stream 2.

Sowieso moet volgens Nederland de erkenning beantwoord worden met sancties, maar ook omdat inmiddels Russische soldaten Oekraïne binnengetrokken lijken te zijn. Rutte spreekt over onbevestigde berichten: “We hebben contact met bondgenoten om duidelijk te krijgen wat precies de situatie is”.

De Duitse bondskanselier Scholz zegt dat nu eerst sancties komen, vervolgens moet Europa blijven proberen om verdere escalatie te vermijden zodat een catastrofe kan worden voorkomen.

Besluit over sancties verwacht in Brussel

Minister Ollongren van Defensie is in Londen en keert met spoed terug naar Den Haag voor overleg. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken besluit vanmiddag samen met z’n Europese collega’s in Parijs, waar al een bijeenkomst was van voorzitter Frankrijk, welke sancties de Europese Unie aan Rusland oplegt. Op dit moment vergaderen de ambassadeurs van de 27 EU-landen nog om dat besluit voor te bereiden.

Rond minuut 1.00 is de Nederlandse ambassadeur Robert de Groot te zien.

Josep Borrell, de chef buitenland van de Europese Unie, heeft vanochtend in Parijs gezegd dat er vandaag nog sancties komen. De ministers besluiten daar dus later vandaag over. Er komen waarschijnlijk nog geen zware economische strafmaatregelen. Het gaat er vooral om personen te treffen met een inreisverbod. Ook wordt de handel met de provincies Donetsk en Luhansk aan banden gelegd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie