Het duurde even, want de wet ligt al tien jaar op stapel, maar na een pandemie en de oorlog in Oekraïne, komen de vage plannen voor een beleid om meer in Europa zelf te produceren (strategische autonomie) nu toch van de grond. Aanstaande dinsdag, op 14 maart, komt de Europese Commissie met een voorstel (Net Zero Industry Act) om de productiecapaciteit van groene technologie in de EU op te schalen.
Nederland staat te trappelen om met deze wet aan de slag te gaan, blijkt uit antwoorden van minister Adriaansens. Verschillende problemen waardoor het land op slot zit, zouden volgens de minister met behulp van deze wet opgelost kunnen worden.
Vergunningen
Bijvoorbeeld het vastgelopen stroomnet. Op dit moment is het in Nederland niet mogelijk om alle woningen en gebouwen van elektriciteit te voorzien. Het stroomnet zit vol en er moeten dringend nieuwe elektriciteitsnetten aangelegd worden.
Maar dat is niet zomaar gebeurd: vergunningsprocedures kunnen tot tien jaar duren. “Naar verwachting zal de wet voor de klimaatneutrale industrie bepalingen bevatten rondom versnelde en vereenvoudigde vergunningverlening ten behoeve van industriële transitieprojecten”, schrijft minister Adriaansens.
Stikstofcrisis
Ook duurzame projecten die door de stikstofcrisis niet mogen beginnen, zouden mogelijk wel worden toegestaan. De minister bekijkt of het met de nieuwe wet mogelijk is om minder beperkingen op te leggen aan projecten die op langere termijn tot een stikstofafname leiden.
De wet zou Nederland ook helpen om een voorloper te worden in de klimaattransitie en bij het maken van schone (energie)technologieën. De VVD gaf in de Kamervragen aan sneller te willen gaan met de productie van zonnepanelen in Nederland in Europees verband. Ook voor het opschalen van deze plannen wacht de minister het voorstel af.
Wat is dit voor magische wet?
Afgelopen tijd bleek dat we afhankelijk zijn van landen buiten de EU voor energie, maar ook voor grondstoffen voor groene technologie zoals zonnepanelen, warmtepompen en windmolens. Tien jaar geleden wilde de Europese Commissie de Europese Unie al minder afhankelijk maken van derde landen, maar de plannen bleven op de plank liggen.
Wat is de Europese Commissie nu precies van plan? In onze klimaatnieuwsbrief lees je alles over de Europese wet voor een klimaatneutrale industrie (Net Zero Industry Act).