Nederland steunt pauze in handelsgesprekken VS

2 min. leestijd

Premier Rutte steunt het Franse verzoek voor het tijdelijk stilleggen van de handelsgesprekken met de Amerikanen. “Brussel drukt op de pauzeknop. De gesprekken zullen zeker plaatsvinden, maar op een later moment” zei Rutte op vragen van het persbureau Bloomberg. Een woordvoerder van Rutte bevestigt de uitspraak.

Eigenlijk zou de Europese Unie op 29 september in het Amerikaanse Pittsburgh praten over hoe de twee blokken een gezamenlijke lijn kunnen vinden tegenover China. Maar Frankrijk is woest over de levering van Amerikaanse onderzeeërs aan Australië, waardoor de Franse defensie-industrie een opdracht van tientallen miljarden misloopt. Vorige week werd de overeenkomst plotseling opgezegd en bekend gemaakt dat de Britten en Amerikanen een “eeuwig bondgenootschap” aangaan met Australië, inclusief de levering van kernonderzeeërs.

Uitstel van de topontmoeting creëert tijd voor de Europese landen om een gezamenlijk standpunt te bepalen over de militaire deal tussen de Verenigde Staten en Australië.

Los van de directe Franse handelsbelangen is er in Brussel bezorgdheid over de politieke gevolgen van de samenwerking. Het lijkt dat de VS zijn belangrijkste Westerse bondgenoten vergeet door eenzijdig afspraken te maken met Australië. Bloomberg citeert de Europese Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton. Die zei volgens het Amerikaanse persbureau: “Er is iets veranderd. Er is inderdaad een groeiend gevoel in Europa dat er iets kapot is in ons transatlantische relatie.’ Hij sprak over een sterk gevoel dat het vertrouwen tussen de EU en de VS is weggesleten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie