Nederland stapt uit Europese corona-afspraken

3 min. leestijd

Nederland neemt na Denemarken en Zweden als derde EU-lidstaat volledig afscheid van het gebruik van de corona-app. Het gebruik van de QR-code die moet aantonen dat je getest, genezen of gevaccineerd bent, was voor het gebruik binnen Nederland al beëindigd, maar vanaf volgende week is de app ook voor het inreizen naar Nederland niet meer nodig. Dat maakte minister Kuipers van Volksgezondheid bekend op wat mogelijk de laatste corona-persconferentie ooit was.

Officieel heet het de corona-app het Europese Digitale Covid Certificate. Het is door de lidstaten gezamenlijk in het leven geroepen zodat burgers in de hele Europese Unie zonder problemen kunnen reizen en niet verdwalen in een woud van afzonderlijke nationale coronaregels. 

Dat Nederland nu stopt met de app kan volgens Kuipers omdat er weliswaar veel besmettingen zijn, maar slechts weinig ernstig zieken. Dat komt door de eigenschappen van de huidige coronavariant, maar ook door de hoge vaccinatiegraad in Nederland.

Geen verschil met De Jonge

“Corona is niet een griepje. Vaccineren helpt tegen het voorkomen van ernstige ziektes. De maatregelen hangen af van de lokale situatie. De mate van besmetting, de verdeling over de leeftijdsgroepen en ook de vaccinatiegraad. Dat verschilt nogal per land”, zegt Kuipers. 

Het is opvallend dat het kabinet besluit dat het gebruik van de app ook voor het reizen naar Nederland niet meer nodig is. Eigenlijk hebben de Europese ministers van Volksgezondheid afgesproken om de coronaregels onderling te coördineren. Voor zover bekend is Nederland het eerste land dat volledig afscheid neemt van de app. Desondanks spreekt Kuipers tegenover de pers tegen dat er sprake zou zijn van een Nederlandse alleingang.

“Ik zie geen enkel verschil met het beleid van mijn voorganger”, zegt Kuipers over Hugo de Jonge die vaak benadrukte dat Europese coördinatie belangrijk is. “Ik kan de regels voor het coronatoegangsbewijs in individuele landen niet beïnvloeden. Ik kan er wel het gesprek over hebben, maar het is echt aan ieder land zelf om te besluiten of je een bepaald bewijs wil gebruiken en waar dat op gebaseerd moet zijn. In Duitsland verschilt dat zelfs per deelstaat”.

Kuipers: Corona-app nog niet wissen

Ondanks dat de QR-code in Nederland niet meer nodig is, benadrukt Kuipers dat het te vroeg is om corona-apps van de telefoon te wissen. In het buitenland zullen Nederlanders hem nog steeds nodig hebben. De Europese Unie heeft pas recent besloten dat het digitale coronacertificaat nog zeker een jaar in de lucht blijft. Het Nederlandse besluit verandert die situatie niet.

Terecht, volgens Kuipers, want zolang er in andere landen nog coronaregels gelden, blijft het belangrijk om een gezamenlijke tool te hebben: “Gewoon voor een Nederlandse burger dat als hij of zij op reis wil binnen Europa, dat je voorkomt dat je in België een app moet gebruiken en in Frankrijk een papieren bewijs moet hebben en in Spanje weer wat anders”. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie