Nederland moet inbinden over open grenzen met Balkanlanden

Er is geen enkele reden voor Nederland om zich te blijven verzetten tegen de uitbreiding van de Schengenzone met Bulgarije, Kroatië en Roemenië. De Europese Commissie wil dat de lidstaten op 8 december groen licht geven.

2 min. leestijd

Als het aan de Europese Commissie ligt besluiten de Europese lidstaten over drie weken om de grenscontroles met Bulgarije, Roemenië en Kroatië af te schaffen. De drie Balkanlanden zijn klaar voor toetreding tot de Schengenzone, zegt de Zweedse Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson. 

Enkel de regering van haar eigen land en Nederland verzetten zich nog tegen het besluit. Maar volgens de Commissie is de tijd van uitstel nu echt voorbij: “Er is geen twijfel dat de Unie klaar is voor dit historische besluit”, staat in het voorstel dat vandaag is gepubliceerd.

De Europese Commissie wil dat de Europese lidstaten op 8 december een oordeel vellen. Dan staat een vergadering van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken op het programma. Het is op dit moment niet zeker of Nederland het verzet staakt.

In een debat met de Tweede Kamer zei premier Mark Rutte recent dat Nederland niet principieel tegen de Schengen-toetreding is. Hij verwees naar allerlei technische kwesties die nog niet opgelost zouden zijn waardoor het volgens hem nog te vroeg is om ‘Schengen’ uit te breiden. “Als zij klaar zijn, kunnen ze erbij”, zei hij.

‘Alles is nu op orde’

Daar zet de Europese Commissie tegenover dat “alle feiten nu op tafel liggen”. De drie landen hebben enorm geïnvesteerd in de kwaliteit van de grensbewaking en hebben volgens Johansson ook hun migratiewetgeving op orde.

“Ik ben me ervan bewust dat er nog vragen zijn. Wij willen ervoor zorgen dat Nederland alle antwoorden krijgt die het nog nodig heeft. En hopelijk het voorstel steunt”, zei ze tijdens een persconferentie in Brussel. Ze doet een beroep op het Tsjechische voorzitterschap om ervoor te zorgen dat er in december een unaniem besluit genomen kan worden.

De Europese Commissie zegt dat het strategisch van groot belang dat de drie landen lid worden. Ze spelen een “sleutelrol in het beveiligen van onze gezamenlijke buitengrens”. Daarnaast zou het uitbreiden van Schengen tot het oostelijk deel van de Balkan Europa sterker maken in het beheersen van migratiestromen.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie