Nederland levert militaire goederen aan Oekraïne

2 min. leestijd
Epic warrior

De Nederlandse overheid gaat militaire goederen leveren aan Oekraïne, dat werd vrijdagmiddag bekendgemaakt. Het besluit is de uitkomst van een overleg in de ministerraad, waarmee gehoor wordt gegeven aan het verzoek van Oekraïne om militaire steun.

Nederland levert zowel beschermende middelen als wapens. Het gaat om 3000 gevechtshelmen, 2000 scherfvesten met bijbehorende pantserplaten en dertig metaaldetectoren. Daarnaast gaan er twee draadgeleide detectierobots voor (zee)mijnopsporing de kant van Oekraïne op, twee gevechtsveldbewakingsradars en vijf wapenlocatieradars. Als laatste stuurt de Nederlandse overheid ook honderd scherpschuttersgeweren, met 30.000 stuks bijbehorende munitie.

Diplomatie

Minister Hoekstra benadrukt dat de kern van de kabinetsinzet er nog steeds op gericht is om het conflict op een diplomatieke manier op te lossen. “Want het voorkomen van oorlog blijft de hoogste prioriteit.” De reden dat het kabinet toch besloten heeft militaire goederen te sturen, is dat Oekraïne zich bij een eventuele Russische inval wel moet kunnen verdedigen.

Minister Ollongren voegde nog toe dat deze Nederlandse levering onderdeel uitmaakt van een breder pakket samen met andere EU- en NAVO-bondgenoten. Omdat Oekraïne geen NAVO-lid is, worden er geen Nederlandse militairen voor gevechtshandeling ingezet. 

De NAVO heeft wel besloten de gereedheid van de NATO Response Force te verhogen. Dat is de snelle reactiemacht van de NAVO. Minister Ollongren: “Op deze manier is de NAVO voorbereid op alle mogelijke scenario’s ter verdediging van het bondgenootschap. Dat betekent ook dat in Nederland de gereedheid van onderdelen van de krijgsmacht wordt verhoogd.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie