Nederland doet al langere tijd zijn best om de Einsteintelescoop in Zuid-Limburg te laten bouwen. We zijn één van de belangrijke kanshebbers om dit grootschalige wetenschappelijke project te huisvesten. Er zijn dan ook al vele miljoenen in geïnvesteerd. Dit gigantische meetapparaat moet ons helpen meer te weten te komen over hoe het universum is ontstaan.
Afgelopen Prinsjesdag werd bekend dat er tot en met 2026 in totaal nog 15.9 miljoen euro wordt gereserveerd voor de bouw van een Einstein Academy. De investering wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking van het kabinet, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Provincie Limburg.
De Einstein Academy
Voor de bouw en het onderhoud van de telescoop zijn heel wat vakmensen nodig. Die zullen op de nieuwe Einstein Academy worden opgeleid. Op initiatief van verschillende hbo- en mbo- onderwijsinstellingen in de regio Maas-Rijn bestaat het aanbod straks uit een mix van bestaande en nieuwe opleidingen. Zo is er aandacht voor bouwkunde, ‘computer science’ en technische bedrijfskunde, maar ook voor bijvoorbeeld de beveiliging van de telescoop.
Op deze manier is er ruimte om technisch onderzoek te doen en zo de benodigde technologische ontwikkelingen waar te maken. Over twee jaar moet de nieuwe Academie klaar voor de start zijn. De verwachting is dat er elk jaar minstens 150 extra studenten naar de regio komen om zich aan dit project te wijden.
Geen echte telescoop
De Einsteintelescoop is geen echte telescoop waar je met het blote oog sterren en planeten kan bekijken. De Einstein telescoop is ondergronds. Het is een heel groot meetapparaat dat de kleinste veranderingen in zwaartekracht kan waarnemen in het heelal.
Zwaartekrachtgolven ontstaan als sterren en zwarte gaten worden geboren. Deze reizen vervolgens door het universum. Wetenschappers kunnen deze meten door middel van de telescoop. Daardoor kunnen ze meer te weten komen over wat er zich allemaal afspeelt in het heelal. Misschien wordt er zelfs wel een nieuwe natuurwet ontdekt! Lees hier meer over de werking van de telescoop.
Er moet nog veel gebeuren voordat de bouw kan beginnen. Het grootste obstakel is dat veel techniek nog niet bestaat, maar ook is het nog niet zeker welk land de telescoop nou mag gaan bouwen. Sardinië, in Italië, maakt zich ook hard als kandidaat. Ook Duitsland en België doen onderzoek of ze de Einsteintelescoop zouden kunnen huisvesten.
Economische kansen voor de regio
Naar verwachting wordt deze knoop in 2026 doorgehakt. Als Nederland de bouw van de Einsteintelescoop toegewezen krijgt, dan ligt er een bedrag van 870 miljoen euro klaar om het project te realiseren. Het is een grote kans voor de regio Zuid-Limburg, want naast wetenschappelijke ontwikkeling zal de komst van de telescoop ook zorgen voor economische groei en werkgelegenheid.
Maar wat nou als de telescoop niet naar Nederland komt? Dat is niet erg, vindt de provincie Limburg, want in deze sectoren is er veel vraag naar personeel dat goed opgeleid is.