Nederland in Europese kranten met klimaatplannen, strafeis moord Peter R. de Vries en de Rotterdamse haven

Deze week in de Europese kranten komt de Europarlementariër Jan Huitema (VVD) veelvuldig met zijn klimaatplannen aan bod, wordt de moord op Peter R. de Vries besproken en de Spanjaarden kijken naar de Rotterdamse haven.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het was de week waarin verschillende klimaatplannen in het Europees Parlement werden besproken. Sommige plannen sneuvelden, maar de Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema (VVD) boekte succes met zijn autoplannen. De buitenlandse pers keek ook aandachtig naar de strafeis in de moordzaak op Peter R. de Vries en het effect van de Russische sancties op de Rotterdamse haven.

Klaar met de verbrandingsmotor

De Vlaamse krant De Morgen schreef over het ‘ambitieuze voorstel’ van de Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema (VVD). In 2035 is het definitief gedaan in Europa met auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Dat werd afgelopen woensdag in het Europees Parlement besloten en Huitema zat als rapporteur bij dit voorstel aan de knoppen. Niet alleen de Vlaamse krant schreef erover, maar ook Euronews en de internationale persbureaus Reuters en Bloomberg keken naar de stemming in het Europees Parlement.

Moord op Peter R. de Vries

In Amsterdam werd afgelopen week de strafeis bepaald tegen de twee verdachten op de moord van Peter R. de Vries. De moord schokte heel Europa, maar wie heeft het lef voor zo’n moord? Dat vraagt de Duitse krant Die Zeit zich af en zoekt antwoord op de vraag die heel Nederland bezighoudt. Ook in de Spaanse krant El Pais wordt over de strafeis geschreven en over hoe de moord aan de zogeheten ‘Mocro Maffia’ wordt gekoppeld.

Rotterdamse haven

In de Spaanse krant El Pais een groot verhaal over de Rotterdamse haven en het effect van de sancties tegen Rusland door de oorlog in Oekraïne.  Na de Brexit, covid-beperkingen en de ineenstorting van het Suezkanaal, wordt de haven van Rotterdam opnieuw geconfronteerd met een uitdaging. De handel met Rusland is daar grotendeels gestopt en door sancties komt er geen Russische olie meer de haven binnen. Op dit moment zijn de gevolgen nog dragelijk, maar door de onzekerheid die de situatie in Oekraïne met zich meebrengt is Allard Castelein, voorzitter van het Havenbedrijf Rotterdam, zowel voorzichtig als realistisch, vertelt hij tegen El Pais.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie