Nederland in de Europese kranten met Staghouwer, Gronings gas en europlannen

Nederland in de Europese kranten: het aftreden van Staghouwer, de europlannen van een klein land, en het grote gasveld in Groningen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Met vier grote landen

“Vier grote landen, en één belangrijk land”, zo duidde de Duitse financiënminister Christian Lindner de samenstellingen van EU-lidstaten die samen druk willen zetten op een Europese minimumwinstbelasting voor multinationals. Nederland heeft het onderwerp deze week samen met Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje weer op de agenda gezet, schrijft Le Monde. De vijf Financiënministers beloofden de minimumbelasting op tijd in te voeren en “alle mogelijke juridische middelen” in te willen zetten, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Desnoods werken de landen om Hongarije heen, het EU-land dat de minimumbelasting blokkeert.

Niet de juiste persoon

Het lijkt misschien al weer lang geleden, maar de week begon met het aftreden van Landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie). Het lijkt de meeste Europese kranten te zijn ontgaan, de Standaard schrijft er over: “Nederlandse minister van Landbouw stapt op wegens stikstofcrisis”. De minister stapt ‘na amper negen maanden’ uit de regering-Rutte IV omdat hij zichzelf ‘niet de juiste persoon’ vindt, schrijft de Belgische krant.

Grootste gasveld in Europa

“Ondanks de energiecrisis handhaaft de Nederlandse regering haar besluit om geen gas te winnen in Groningen,” schrijft het Spaanse El País. Het aardgasveld daar is het grootste in heel Europa, schrijft de krant. Het veld bevat 450.000 miljoen kubieke meter, ‘maar winning van dat gas veroorzaakt aardbevingen’. In Duitsland wordt wel gerekend op gassteun uit Nederland als de nood echt aan de man is. Volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken heeft Nederland publiekelijk verklaard Duitsland bij te staan “in het geval van een ernstig gastekort “, schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie