Nederland in de Europese krant met voetbalgeweld, vrije vogels en topless zwemmen

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese weekendkranten. Met daarin deze keer aandacht voor het voetbalgeweld bij AZ, een wereldprimeur bij windmolens en discriminatie bij het zwemmen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Veel internationale aandacht voor het voetbalgeweld van de AZ-aanhang na afloop van de wedstrijd tegen West Ham. De club uit Alkmaar verloor de halve finale van de Conference League. Na het laatste fluitsignaal belaagde een groep AZ-aanhangers familie en vrienden van de spelers van West Ham. De Süddeutsche Zeitung meldt dat er onderzoek komt naar de ongeregeldheden in het stadion.

AZ heeft zijn excuses aangeboden en “schaamt zich” voor de gebeurtenissen. Bij de BBC wordt de vergelijking gemaakt met het Engelse voetbal. “In Engeland zouden hier enorme sancties op volgen, ik hoop dat dat in Nederland ook zal gebeuren”, laat Kevin Nolan, trainer bij West Ham weten.

De weg vrij voor vogels

In Frankrijk heeft Le Figaro aandacht voor een wereldprimeur in Nederland. Afgelopen weekend werden voor het eerst de windmolens op de Noordzee “stilgezet” om vogels over te laten trekken. Deze “stillegging” was onderdeel van een pilotfase, maar de maatregel zal vanaf komend najaar vaker worden toegepast. De windmolens stonden niet helemaal stil, maar draaide op zo’n lage snelheid dat het voor vogels en mensen wel zo voelde.

Topless zwemmen in Amsterdam

Waar het in Nederland veel ging over het badpak van gravin Eloise van Oranje-Nassau, heeft het Belgische De Morgen aandacht voor topless zwemmen in Amsterdam. D66 wil namelijk dat voor vrouwen “niet verplicht wordt” om hun tepels te bedekken tijdens het zwemmen. De partij vindt het discriminerend voor vrouwen.

Wethouder Mbarki (Pvda) van sport gaat nu onderzoeken of “de wens er is en hoe het dan geregeld moet gaan worden”. In de Morgen komen verschillende mensen aan het woord die van mening verschillen. Zo vindt Caroline “het goed dat er gelijkwaardigheid komt”, maar zet ook vraagtekens bij de veiligheid van vrouwen wanneer topless zwemmen de norm wordt.

Onderzoek naar banden Abramovich en Vitesse

The Guardian meldt dat de KNVB een onderzoek gaat starten naar de banden van Ramon Abramovich en Vitesse. In recente documenten is naar voren gekomen dat Abramovich 100 miljoen euro heeft gestoken in Vitesse, terwijl altijd werd ontkent dat er banden waren tussen de club uit Arnhem en de Oligarch.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie