Nederland in de Europese krant met tentoonstellingen, koloniaal verleden en minder stroom voor grote bedrijven

Waarmee staat Nederland deze week in de Europese krant? Brusselse Nieuwe leest de buitenlandse kranten voor jou en deelt de meest om opvallende berichten over Nederland. Met deze week een hoofdrol voor het koloniale verleden, tentoonstellingen en scheidend Klimaatminister Jetten.

2 min. leestijd

De Britse krant The Guardian besteedt aandacht aan de opening van de tentoonstelling over het Nederlandse koloniale verleden in Indonesië die deze week is geopend in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De tentoonstelling moet de geschiedenisles zijn die veel Nederlanders nooit hebben gehad en is confronterend voor het Nederlandse zelfbeeld, aldus de Britse krant. Ook het koningspaar werd deze week geconfronteerd met het Nederlandse koloniale verleden toen zij werden opgewacht door een woedende menigte bij een tentoonstelling in Kaapstad. The Guardian beschrijft uitgebreid de verschillende lezingen van de gebeurtenissen in Indonesië net na de Tweede Wereldoorlog die leven in Nederland, onder nabestaanden van Indonesiers die al dan niet met de Nederlanders werkten enerzijds en Nederlandse soldaten en gevangenen anderzijds. De grote Indonesië tentoonstelling is tot 1 april te bezoeken in Amsterdam.

Energie

In Le Soir wordt een onorthodoxe maatregel van scheidend minister van Klimaat Jetten beschreven: Hij heeft de beheerders van de Nederlandse elektriciteitsnetten gevraagd contact op te nemen met bedrijven die grote hoeveelheden elektriciteit verbruiken om hen te stimuleren het verbruik tijdens de spitsuren – tussen 16.00 uur en 20.00 uur – te verminderen. Een noodmaatregel in verband met de staat van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk, om grootschalige stroomuitval te voorkomen. Bedrijven die meewerken profiteren van voordeligere tarieven.

Nog een tentoonstelling

De Spaanse krant El Pais schrijft over de zaterdag geopende tentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Iwan Baan. De 48-jarige Alkmaarder documenteert de groei van grote steden, de architectuur, de gebouwen en hun toepassingen. Baan onderzoekt de menselijke maat van deze stedenbouw, zo schrijft de Spaanse krant, door vaak kinderen en hun verwondering en gebruik van de nieuwbouw vast te leggen. Bezoekers van deze overzichtstentoonstelling over de verhalen van mensen die in de grootstedelijke gebouwen leven kunnen tot 24 maart terecht in het Duitse Vitra Design Museum in de buurt van Basel.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie