Nederland in de Europese krant met Noordzeesabotage, wietexperiment en IS-vrouwen

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week haalde Nederland de nieuwskoppen met Noordzeesabotage, een wietexperiment en IS-vrouwen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Een waarschuwing van de Nederlandse inlichtingendienst is in Denemarken niet onopgemerkt gebleven: Rusland zou de afgelopen maanden hebben geprobeerd kritieke infrastructuur in de Noordzee te saboteren, bericht Politiken. De inlichtingendienst heeft onder meer een Russisch schip ontdekt in de buurt van een Nederlands windpark op zee. Dat schip is door de Nederlandse marine en kustwacht weggestuurd voordat er schade kon worden aangericht, schrijft de Deense krant. Het was de eerste keer dat de inlichtingendienst de Russen op heterdaad betrapte, maar volgens de krant wordt vermoed dat er meerdere pogingen tot sabotage zijn gewaagd.

Wietexperiment

In Nederland gaat komende herfst een wietexperiment van start, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Op bepaalde plekken gaat legale marihuana verhandeld worden. Coffeeshops zijn nu afhankelijk van illegale en vaak criminele groothandels, omdat de verkoop ervan weliswaar legaal is, maar de teelt ervan niet, schrijft de Duitse krant. De proef gaat van start in Tilburg en Breda, waar in geselecteerde winkels staatswiet verkocht gaat worden. Na de proef gaat de landelijke politiek besluiten over algehele legalisering van wiet, schrijft de Duitse krant.

IS-vrouwen

Nederland gaat voor het eerst een uit Syrië gerepatrieerde vrouw berechten wegens misdaden tegen de menselijkheid. Daarover schrijft Le Monde. Het gaat om Hasna A. uit Hengelo, zij trad in 2015 toe tot Islamitische Staat (IS). Ze wordt berecht voor haar lidmaatschap van de organisatie en voor haar vermeende rol in de uitbuiting van mensen. Nederland is lang terughoudend geweest met het repatriëren van vrouwen die zich bij IS aansloten, schrijft de Franse krant. Dit is veranderd in 2022, toen de rechtbank in Rotterdam besloot dat het Openbaar Ministerie haar recht op vervolging verliest als de IS-vrouwen niet naar Nederland worden gehaald voor berechting. Binnenkort, de datum is nog onbekend, zal dus de eerste IS-vrouw voor het gerecht verschijnen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie