Nederland in de Europese krant met bezoek Zelensky, van het gas af en parkeren

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese weekendkranten. Met daarin deze keer veel aandacht voor het bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan ons land. Ook met de energietransitie en Haagse parkeertarieven kwam Nederland voor in de Europese krant.

2 min. leestijd
A girl reading the newspapers.

Het flitsbezoek van de Oekraïense president Zelensky aan onder meer het Internationaal Strafhof in Den Haag was natuurlijk groot Europees nieuws: De Finse krant de Helsingin Sanomat schrijft dat Nederland een fervent voorstander van Oekraïne is. Premier Rutte sluit militaire hulp aan Kiyv niet uit, zolang die de NAVO niet in direct conflict brengt met Rusland een belangrijk gegeven voor de nieuwbakken NAVO-lidstaat Finland. De Franse krant Le Figaro schreef over het arrestatiebevel voor Putin dat het Strafhof uitvaardigde in maart jl. en de oproep van Zelensky om een speciaal tribunaal op te richten om oorlogsmisdaden te berechten. Want Zelensky wil meer dan alleen Putin berechten, schreef de Poolse krant Rzeczpospolita over het verrassingsbezoek: alle Russische agressie mag niet straffeloos blijven.

Van het gas af

De Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft over hoe de Nederlandse buren de energietransitie willen realiseren: nieuwe woningen mogen niet meer met gas worden verwarmd, maar dit geldt echter pas vanaf 2026 en alleen voor vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen – niet voor flats en flats die binnen afzienbare tijd op een warmtenet worden aangesloten. Nederland is het land van het aardgas bij uitstek, schrijft de Duitse krant: ”de op vier na grootste economie van de EU was lange tijd zelfvoorzienend in aardgas en was tot een paar jaar geleden een netto-exporteur.”

Parkeren

Een pilot met Haagse parkeertarieven in een aantal straten op Scheveningen en in het Centrum haalde The Guardian. Om ervoor te zorgen dat bewoners een parkeerplek kunnen vinden, worden bezoekers verleid om in de parkeergarages te gaan staan door een tarief voor straatparkeren van 50 euro, of je nu 10 minuten of de hele dag parkeert, naar Leids voorbeeld. De Britse krant sprak met de gemeente, een tevreden Haagse fietsburgemeester en met ondernemer Van Kleef, die terugloop in de klandizie vreest.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie