Het kabinet is tegen permanente reddingsoperaties in het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie zei in de Tweede Kamer dat het Nederlandse beleid gericht is op het voorkomen dat mensen op pad gaan. Ze noemde het Kanaal ‘te druk en te gevaarlijk’ voor bootvluchtelingen om met kleine rubberboten de oversteek te wagen.
Afgelopen week verdronken 27 inzittenden van een bootje dat voor de kust van Calais om sloeg. Sinds de Internationale Organisatie van Migratie in 2014 begon met het bijhouden van cijfers over illegale migratie in het Kanaal stierven nog niet eerder zoveel mensen tegelijkertijd.
In reactie heeft Nederland met de andere Europese lidstaten die grenzen aan de Noordzee afgesproken beter samen te werken om de illegale migratie naar het Verenigd Koninkrijk te bestrijden. Frankrijk zal permanent een patrouillevliegtuig van de Kustwacht boven het Kanaal laten vliegen.
Waterbedeffect
Maar namens Nederland zegt Broekers-Knol vandaag in Den Haag: “Wij gaan niet patrouilleren in het Kanaal”. Vanwege haar weigering om actief aan reddingsoperaties te gaan doen verwijt de linkse oppositie Broekers-Knol ‘loze woorden’ te spreken.
Nederland ligt niet aan het Kanaal, maar toch is het gezamenlijk bestrijden van de illegale overtochten in het belang van ons land. Broekers-Knol vreest een ‘waterbedeffect’: “Als de Fransen meer tegen weten te houden, verplaatst zich dat naar Nederland”.
Nu komt het nog weinig voor dat mensen vanaf de Nederlandse kust proberen naar Engeland te varen. Maar helemaal afwezig is het probleem in onze havens niet. “Het is al een paar keer gebeurd dat er met plezierjachten vanuit Nederland geprobeerd is om mensen te smokkelen”, zegt Broekers-Knol. Een fenomeen dat volgens haar tot voor kort nog niet bestond.
Geen Frontex in Nederland
Het ministerie bevestigt dat de Europese grensbewakersdienst Frontex heeft aangeboden om in Nederland actief te worden. Maar omdat het probleem bij ons niet zo groot is als in Frankrijk, gaat Nederland niet om Europese steun vragen bij de kustbewaking.