Europese Commissie wil meekijken in haven Rotterdam

De Europese Commissie werkt aan een voorstel om de aanpak van cocaïnehandel in Europese zeehavens te evalueren.

2 min. leestijd
Cocaine powder in plastic bag with a packages

10,5 miljard: zo veel was de Europese cocaïnemarkt in 2020 minstens waard volgens Europol. Vorig jaar namen de Nederlandse autoriteiten nog 73 ton van het witte poeder in beslag. Nog nooit was het aanbod zo groot. Sinds 2017 worden er dan ook elk jaar weer opnieuw recordvangsten cocaïne in beslag genomen in de Europese zeehavens. Tijd dus om een handje te helpen, laat de Commissie weten.

“Los van de vreselijke gevolgen op de gezondheid en de samenleving, beginnen de criminelen achter de cocaïnehandel steeds meer geweld en corruptie te gebruiken. De enorme winsten die ze uit de handel halen, ontwortelen daarbovenop de legale economie”, vertelde de Commissie aan Brusselse Nieuwe.

Best practices

Concreet wil de Commissie het probleem aanpakken door ‘thematische evaluaties’ uit te voeren in de grote Europese zeehavens. Daarvoor kijkt ze naar de havens van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje. Rotterdam staat vooraan op de planning.

Door ter plaatste mee te lopen wil de Commissie goed in kaart brengen waar de sterke en de zwakke punten zitten in de nationale aanpak van de cocaïnehandel. De bevindingen moeten vervolgens naar andere havens gecommuniceerd worden zodat deze daarmee aan de slag kunnen gaan. De evaluaties gaan plaatsvinden tussen maart en mei.

Een Europese bron wist Brusselse Nieuwe te vertellen dat het de lidstaten zijn die bij de Europese Commissie hebben aangedrongen om met dit plan te komen. Het zouden Nederland, België, Duitsland en Italië zijn die hiervoor de handen in elkaar hebben geslagen. Daarnaast benadrukt de bron dat de lidstaten niet zitten te wachten op een vaag rapport met een lange lijst vol onduidelijke aanbevelingen, een product waar de Commissie soms een patent op lijkt te hebben. De bevindingen moeten zo concreet mogelijk zijn opdat de havens deze ook per direct kunnen toepassen.

Herziening Schengen

Dat de Commissie ‘thematische evaluaties’ uitvoert in Europese havens is niet nieuw. Dat ze deze speciaal op drugshandel richt is dat wel. Dat de Commissie juist nu aan dit plan werkt, past binnen de vorig jaar vernieuwde Schengenstrategie. Die focust namelijk onder meer op uitgebreidere informatie-uitwisseling tussen autoriteiten van de Schengenzone en treedt begin oktober in werking.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaf aan pas te willen reageren op het plan wanneer het definitief is. Momenteel is het plan nog in ontwikkeling. Het Vlaamse tijdschrift Knack berichtte eerder nog deze week dat het plan ten laatste 1 november rond moet zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie