Minimumloon is geen dubbeltje op zijn kant

De werkgelegenheidscommissie van het Europees Parlement heeft het voorlopige wetsvoorstel over minimumlonen in de Europese Unie goedgekeurd.

2 min. leestijd

De Europese Unie is opnieuw een stap dichterbij een Europese richtlijn voor eerlijke minimumlonen. Vanochtend stemde de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken (EMPL) over het voorlopige wetsvoorstel. Die gaf goedkeuring.

Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) is samen met haar collega Dennis Radtke (CDU, Duitsland) hoofdonderhandelaar voor het dossier. Jongerius is blij met de uitkomst van de stemming: “Een hele grote stap zodat werknemers krijgen wat ze verdienen: fatsoenlijk rond kunnen komen met het minimumloon!” zei ze na afloop.

Historisch

De nieuwe richtlijn moet ervoor zorgen dat mensen die in de Europese Unie voor een minimumloon werken met dat inkomen ook voldoende rond kunnen komen. Volgens Jongerius is dat bij veel werknemers die in bijvoorbeeld winkels, bij pakketbezorgingsdiensten of in de landbouwsector werken niet het geval. Jongerius vindt dat “deze mensen, die hard werken en niet rond kunnen komen, een loonsverhoging verdienen. We zetten nu de volgende stap in die richting.”

Jongerius noemt het voorstel “historisch” en hoopt dat ook de volgende generatie werknemers die voor een minimumloon werkt het zo ervaart. Maar zelf is ze in ieder geval al zeer tevreden met de uitkomst van de stemming vanochtend: “We zullen zien of de volgende generatie het ook historisch vindt, maar ik heb ervan genoten”, zei ze.

Voorlaatste halte

Ook collega-Europarlementariër Dennis Radtke, medeonderhandelaar van Jongerius op het dossier, is blij. Vlak voor de stemming beschreef hij het moment als “de voorlaatste hindernis voor wat een historisch moment moet worden.” Er is dan ook hard naar dit moment toegewerkt, geeft hij toe: “Ik ben ervan overtuigd dat alle moeite en energie die de afgelopen maanden in dit dossier zijn gestoken, zeker de moeite waard zijn geweest.”

Nu de werkgelegenheidscommissie van het Europees Parlement het wetsvoorstel heeft goedgekeurd, is er nog maar één stap te gaan om de richtlijn voor minimumlonen werkelijkheid te maken. De verwachting is dat het Europees Parlement in september tijdens de plenaire vergadering het voorstel zal aannemen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie