Grote droogte, hittegolven, of juist allesverwoestende overstromingen: steeds meer Europeanen voelen de directe gevolgen van de klimaatcrisis. Uit een nieuw onderzoek van de Europese Investeringsbank blijkt dat dat hen niet onberoerd laat. De bank vroeg een representatieve groep van 28.000 Europeanen uit 30 Europese landen naar hun opvattingen over klimaatverandering. Voor deze editie, de vijfde op rij, lag de focus op het individuele gedrag van mensen en hoe de klimaatcrisis hun levenskeuzes beïnvloedt.
Klimaatonrust
Het onderzoek, uitgevoerd in augustus 2022 en vandaag gepubliceerd, laat zien dat iets meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat de klimaatcrisis de belangrijkste uitdaging van onze tijd is. Na de groeiende onrust over de stijgende prijzen en dalende koopkracht, komt de klimaatcrisis daarmee op de tweede plek. De resultaten zijn vergelijkbaar met België, waar de klimaatcrisis ook op de tweede plek komt. In Duitsland staat het klimaat op één.
Ook zegt ongeveer twee derde (69 procent) van de Nederlandse deelnemers dat zij ervan overtuigd zijn dat hun eigen gedrag een belangrijke rol speelt in de klimaatcrisis. Opvallend is dat dit percentage voor Nederlandse vrouwen hoger ligt, namelijk op 73 procent, terwijl dit voor mannen achterblijft (64 procent). Daarnaast geven steeds meer Nederlanders aan dat duurzaamheid belangrijk is bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Van de jongeren tussen de 20 en 29 jaar ligt dit op meer dan twee derde.
Niks betutteling, juist meer regels
Daarnaast blijkt dat Nederlanders – zeker jongeren – graag meer klimaatactie willen zien. Dit geldt ook voor maatregelen die hun koopkracht en vrijheid raken. 55 procent van de Nederlanders onder de 30 willen graag meer overheidsmaatregelen die een gedragsverandering opleggen om de klimaatcrisis tegen te gaan. Voor Nederlanders boven de 30 ligt dit lager, 46 procent juicht dit soort maatregelen toe. In vergelijking met andere Europese landen ligt de animo voor meer van dit soort maatregelen in Nederland vrij laag.
Minder vliegen, minder vlees
Dit soort maatregelen zouden grotere veranderingen met zich kunnen meebrengen. Een meerderheid van alle deelnemers (56 procent) zegt bijvoorbeeld voor een koolstofbudget te zijn. Hierbij krijgt iedereen jaarlijks een vast budget dat kan worden uitgegeven aan – niet essentiële – zaken met een grote koolstofvoetafdruk. Dit kan bijvoorbeeld gaan om vliegen of vlees eten. De meerderheid voor deze maatregel blijft bestaan ongeacht het inkomen. 59 procent van de mensen met een lager inkomen is voor, tegenover 56 procent met een hoger inkomen.
Ook wat betreft ons voedsel is Europa voor verandering. Onder Nederlanders wil twee derde graag weten wat de klimaatvoetafdruk is van de levensmiddelen die ze kopen. Zij geven aan voorstander te zijn van speciale etiketten die dit laten zien. In Duitsland is dit zelfs 80 procent. Ook geeft een kleine meerderheid van de Nederlanders aan bereid te zijn iets meer te betalen voor lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel. Ook geven veel jonge Nederlanders aan het niet erg te vinden als er minder vlees en zuivel te koop zou zijn.
Goede ontvangst
Kris Peeters, vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank, lijkt in zijn nopjes met de resultaten. “De uitkomst van ons onderzoek laat zien dat Nederlanders bereid zijn om op individueel niveau mee te werken aan de bestrijding van klimaatverandering. Als EU-klimaatbank juichen wij dit toe.”
In 2022 gaf de Europese Investeringsbank zo’n 731 miljoen euro uit aan groene projecten in Nederland.
Voor meer klimaatnieuws, abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief Klimaat & Energie van Bijou van der Borst