Wederom heeft de Europeaan gezegd dat hij helemaal klaar is met bont. Uit nieuwe cijfers van Eurostat blijkt dat 57 procent van de ondervraagden vindt dat pelsdierhouderij strikt moet verboden worden in de EU. 32 procent van de Europeanen vindt dat de sector enkel mag voortbestaan wanneer er aanzienlijke verbeteringen komen voor het dierenwelzijn.
Die uitslag hoeft niet te verbazen: in maart ondertekenden al meer dan 1,6 miljoen mensen, onder wie 42.000 Nederlanders, een petitie die oproept om de pelsdierhouderij volledig te verbieden in de EU. Omdat dit burgerinitiatief één miljoen handtekeningen had verzameld vanuit minstens zeven verschillende lidstaten, zijn de EU-instellingen verplicht om het ernstig te bestuderen.
Een meerderheid van de Nederlanders is ook al jaren voor een totaalverbod op bont. Maar terwijl ons land intussen een fokverbod kent, is de verkoop nog altijd toegestaan. In 11 EU-landen, waaronder Polen, Denemarken en Finland, is de pelshouderij zelfs nog volledig toegestaan.
“De bontindustrie gaat letterlijk over lijken”
Europarlementariërs zijn ook massaal voorstander van strengere EU-regels voor de sector, zo bleek uit een debat over de petitie. “De bontindustrie gaat letterlijk over lijken”, vertelt PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp. “Levende roofdieren zoals nertsen of vossen willen spelen, jagen of zwemmen. Maar de wrede realiteit is dat ze hun leven in kleine kooien slijten.”
Volgens Hazekamp zorgt dat ervoor dat de dieren zichzelf vaak verminken, niet meer eten of hun eigen jongen aborteren door de stress. Dat een Europees fokverbod ervoor zou zorgen dat de dieren in nog slechtere omstandigheden in andere delen van de wereld worden gehouden, is volgens Hazekamp een non-argument. In Europa zou het net zo vreselijk zijn. En zou die vrees toch doorslaggevend zijn, dan biedt een importverbod op bont de oplossing, besluit Hazekamp.
Wachten geblazen
Deze zomer riep ook een meerderheid van de lidstaten de Europese Commissie nog op om met een totaalverbod in de EU te komen, mede op initiatief van de Nederlandse delegatie. Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides reageerde toen dat de Commissie ermee bezig was, maar dat ze nog wachtte op een advies van de Europese voedselwaakhond (EFSA).
Deze week vertelt ook Eurocommissaris Iliana Ivanova (Innovatie) tegen de Europarlementariërs dat de Commissie het verzoek “uiterst aandachtig onderzoekt” en dat “dierenwelzijn een prioriteit is”. Ze verwacht dat de Commissie in december met een eindconclusie zal komen.