Meer camera’s en drones: het nieuwe Europese migratieplan

De Europese Commissie presenteerde haar vijfjarige migratieplan. Camera’s en drones moeten de grenzen beter bewaken en uitzettingsprocedures moeten beter op elkaar worden afgestemd.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Volgens CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers was het hoog tijd dat de Commissie de handen uit de mouwen stak: “Ruim 300.000 mensen zijn het afgelopen jaar illegaal naar Europa gekomen. Dat is het hoogste aantal sinds 2016, het crisisjaar.”

Geen grenshekken

Concreet stelt Brussel nu voor om de Europese grenzen beter te bewaken met “geavanceerde infrastructuur en doeltreffend toezicht”. Denk hierbij aan drones en camera’s. Het geld hiervoor moet uit de Europese begroting komen. Het controversiële idee van de Oostenrijkers om in grenshekken te investeren, heeft het niet gehaald. Lenaers had zo’n grenshek wel een goed plan gevonden.

Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) is totaal niet te spreken over het voorstel van de Europese Commissie: “Wie vlucht voor eigen leven, zal dat blijven doen. Hoeveel muren, drones en grensbewakers we ook aan onze buitengrenzen installeren.” Reuten roept daarom op om meer in te zetten op legale vluchtwegen. Bovendien vraagt hij zich af “waar de extra initiatieven blijven om onderlinge solidariteit, goede asielprocedures en fatsoenlijk opvang te creëren”.

Terugkeer

Op dit moment keert slechts twintig procent van de uitgewezen asielzoekers terug naar eigen land. De Commissie oppert er daarom voor om uitzettingsprocedures tussen verschillende nationale autoriteiten beter op elkaar af te stemmen. Dat moet voorkomen dat een uitgeprocedeerde asielzoeker zijn geluk in een andere lidstaat gaat beproeven. 

Volgens Lenaers bevat dat plan echter weinig nieuws: “Deze informatie-uitwisseling tussen lidstaten hebben we in 2018 al geregeld met de herziening van het Schengeninformatiesysteem.” Lenaers denkt dat er meer nodig is om uitgeprocedeerde asielzoekers ook daadwerkelijk te laten terugkeren. 

Migratietop

Ook premier Rutte zal tevreden zijn dat Brussel beweging brengt in het migratiedossier. Vorige maand nog bedong hij met enkele gelijkgezinde landen een extra Europese top die zich op migratie moest focussen. Volgens onze premier kan je enkel op Europees niveau de toestroom van migranten afremmen. Enkel zo zouden nieuwe opvangcrises à la Ter Apel voorkomen kunnen worden.

Ook trok onze premier vorige week nog naar Rome om de Italianen mee voor de Nederlandse asielkar te spannen. Thijs Reuten laat weten dat hij zich “schaamt voor Rutte, nu die plannen smeedt met de Italiaanse premier.” Dat onze politieke leiders “de schuld voor de vele tragedies op de Middellandse Zee leggen bij derde landen, mensensmokkelaars en zelfs ngo’s” noemt Reuten “schandelijk en gênant”.