Ruttes Italiaanse charmeoffensief

Premier Rutte vliegt morgen naar Rome voor een gesprek met de Italiaanse premier Giorgia Meloni. En dat komt mooi uit: hij kan de hulp van de Italianen goed gebruiken in het migratiedossier.

2 min. leestijd

Europa: het is daar waar volgens premier Rutte dé sleutel ligt om de Nederlandse asielcrisis op te lossen. Enkel door op het Europese niveau de asielinstroom te beperken, zouden schrijnende situaties zoals die in Ter Apel voorkomen kunnen worden. Daarvoor hamert de VVD-leider op het beter bewaken van de Europese grens. Ook moeten de Dublinakkoorden strenger worden gehandhaafd. Die stellen dat een migrant asiel moet krijgen in het eerste EU-land dat hij bereikt.

Watertaxi’s

Wie iets voor elkaar wil krijgen in Brussel moet zorgen dat er steun is van andere lidstaten. En in het migratiedossier zijn de zuidelijke lidstaten, door hun ligging op de Europese grens, extra belangrijk. Voor premier Rutte komt een gesprek met de Italiaanse premier midden in verkiezingstijd dan ook goed uit. Zo kan hij nog eens benadrukken hoe ernstig hij het onderwerp neemt. 

De Italiaanse premier Giorgia Meloni gaf eerder al aan open te staan voor een herziening van de Dublinakkoorden. Maar voor wat, hoort wat. Zelf wil Meloni dat Brussel harder optreedt tegen ngo-schepen die migranten op zee redden en vaak in Italiaanse havens aanmeren. Volgens het zeerecht mag dat in de dichtstbijzijnde haven na een reddingsoperatie. De Italianen zeggen echter dat er “criminele ngo-schepen” zouden zijn die hier misbruik van maken, en samenwerken met mensensmokkelaars.

Daarnaast wil Meloni dat dergelijke ngo-schepen moeten aanmeren bij het land van de vlag waaronder ze varen. En niet bij de dichtstbijzijnde haven. De Italiaanse regering noemde dergelijke schepen eerder al honend “watertaxi’s”.

Businessmodel stukmaken

Rutte laat weten oren te hebben naar die Italiaanse zorgen. Zo gaf hij eerder tijdens Nieuwsuur al aan dat het weliswaar niet mogelijk is om ngo-schepen terug te duwen, “maar je wel kunt kijken naar het businessmodel achter ngo’s.” Volgens onze premier zijn er namelijk ook “slechte ngo’s die onderdeel zijn van een cynische samenwerking met mensensmokkelaars”. Dat businessmodel moeten we volgens Rutte “stukmaken”.

Onze premier is overigens al langer bezig met zijn charmeoffensief richting de Italianen. Na afloop van de Europese top in februari gaf hij aan goede gesprekken met Meloni gehad te hebben. Hij zei daarover dat het wantrouwen van Zuid-Europa ten aanzien van Noord-Europa duidelijk verdwenen was. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie