Makkelijker en goedkoper een octrooi aanvragen in de EU

Een octrooi willen aanvragen voor in de EU, dat kostte aardig wat tijd, moeite en geld. Met dit nieuwe systeem zou dat allemaal makkelijker en goedkoper moeten worden.

2 min. leestijd
(Bron: iStock)
(Bron: Istock)

Goedkoper en makkelijker, dat moest het aanvragen van een octrooi worden. Er is een nieuw systeem waarbij uitvinders nog maar één aanvraag voor een octrooi hoeven in te dienen. Het octrooi is dan geldig in 17 EU-lidstaten. Na het indienen van een aanvraag is hun eigendomsrecht op hun uitvinding beschermd.

Vertalingen

Daarnaast hoeft de vertaling alleen nog maar in het Frans, Duits en Engels. Dit brengt de kosten aardig naar beneden, een aanvraag voor een octrooi kost nu namelijk nog maar 6.000 euro. Eerder lagen de kosten rond de 20.000 euro. Dat kwam omdat de aanvraag telkens vertaald moest worden in de taal van het desbetreffende land. De aanvraag moest in 27 verschillende vertalingen verschijnen.

Er is wel een nadeel van dit nieuwe systeem, zegt het bedrijf Inaday (specialist in merken en patenten) “Het is niet mogelijk om het octrooi te laten gelden in maar 7 landen in plaats van 17 landen. Hierdoor kun je als bedrijf dus geen kosten meer besparen.”

Uitvinders moesten eerder in alle verschillende EU-lidstaten een octrooi aanvragen. Deden zij dat niet, dan was hun eigendomsrecht niet beschermd in dat land. Er zaten aardig wat eisen aan het aanvragen van een octrooi.

Tijd

Naast de hoge kosten was het ook erg ingewikkeld en tijdrovend om een octrooi aan te vragen. Er kwamen namelijk ook nog eventuele rechtszaken in verschillende lidstaten bij kijken, dit is erg tijdrovend en duur.

Maar in het nieuwe systeem hebben uitvinders alleen nog maar met het Europees Hof te maken in plaats van alle nationale gerechtshoven. Volgens Inaday is het grootste voordeel ook gelijk het grootste nadeel: “Het is makkelijker omdat het gelijk geldt in 17 landen, maar hierdoor kunnen bedrijven geen kosten meer besparen.”

Lidstaten

Niet alleen uitvinders kunnen hiervan profiteren. Ook hogescholen, kennisbanken en universiteiten vallen onder deze nieuwe regeling.

Dit plan lag al in 2013 op tafel, maar toen waren er nog niet genoeg lidstaten die het eens waren met dit nieuwe systeem. In 2022 besloot Oostenrijk zich aan te sluiten, en was het benodigde aantal lidstaten bereikt.

Op dit moment zijn er al 17 landen akkoord gegaan met dit nieuwe systeem, maar er volgen later meer landen die zich hierbij aansluiten. Onder andere Ierland gaf al aan snel mee te willen doen, maar zij moeten eerst nog een referendum houden. Dit nieuwe systeem zal op 1 juni 2023 ingaan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie