“Ik denk niet dat Nederlanders zitten te wachten om de schulden van Frankrijk te betalen”, met deze woorden reageerde president Macron op de onrust in zijn eigen land en de protesten tijdens het tweedaagse staatsbezoek aan Nederland.
Al dagen protesteren Fransen tegen de hervormingen van Macron in eigen land. Vooral de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 is een doorn in het oog van de Fransen. Ook tijdens het bezoek aan Nederland waren er twee incidenten vanwege de hervormingen.
Op de eerste dag werd een lezing in Den Haag van Macron onderbroken door demonstranten. “Waar is de Franse democratie naartoe?” riepen ze. Ze verwijten Macron zonder steun van het parlement nieuwe pensioenregels door te voeren. Op de tweede dag renden demonstranten op de president af toen hij praatte met de burgermeester van Amsterdam en de koning. Voor ze Macron konden bereiken, werden de demonstranten door de politie gevloerd. Ze zongen tijdens hun actie het protestlied ‘On est là’ (Wij zijn hier), een lied wat vaak wordt gezongen bij protesten tegen Macron.
Europese eenheid
Macron stelt dat de hervormingen nodig zijn en koppelt het beleid aan de Europese eenheid. “Hoe kan ik voor een onafhankelijk sterk Europa pleiten als Frankrijk zelf niet financieel sterk is? We moeten zelf ook onafhankelijk zijn en daar horen geen hoge schulden bij.”
Macrons beleid is gericht op twee pijlers. Meer werken en meer onafhankelijkheid. “Om onafhankelijk te zijn, moeten er maatregelen genomen worden. Het stelsel zoals we het nu hebben, is onhoudbaar. Ik maak die lastige keuzes en neem die verantwoordelijkheid. Ik heb geen alternatieven gehoord.”
Steun van Rutte
Rutte steunt Macron in zijn hervormingen. “Harde keuzes zijn nodig in de politiek en Macron neemt zijn verantwoordelijkheid daarin.” Rutte trekt de parallel met het Nederlandse stikstofbeleid. “Moeilijke keuzes zijn soms nodig. Dat hier onvrede over bestaat, is logisch. Het is van belang het goed uit te leggen.”
De vriendschap tussen Macron en Rutte kwam sowieso vaak naar voren tijdens het staatsbezoek. Op veel terreinen zitten de twee landen op één lijn. Ook hun visies over de rol van Europa komt grotendeels overeen. “Europa moet een sterke onafhankelijke positie in de wereld op zich nemen”, stelde Rutte. Iets wat Macron ook uitdraagt.
Taiwan
De Franse president nuanceerde ook de opmerking die hij eerder maakte, namelijk dat Europa zich niet mag laten meezuigen in het conflict tussen China en de VS over Taiwan. De spanning is de laatste tijd opgelopen tussen de VS en China. China erkent het gebied niet, maar ziet Taiwan als deel van China. De VS erkennen Taiwan wel als onafhankelijk land.
De opmerking over Taiwan kwam Macron op veel kritiek te staan, omdat hij zich af zou wenden van de VS, terwijl die juist veel steun leveren aan Oekraïne. Macron zei tijdens dit Nederlandse staatsbezoek dat Europa nog altijd een bondgenoot is van de VS, maar tegelijkertijd een onafhankelijk machtsblok wil zijn. Hij wil de situatie rond Taiwan niet laten escaleren en een conflict vermijden. Dat heeft Macron ook tijdens zijn bezoek aan China afgelopen week tegen president Xi gezegd.