Liveblog Vers van het Mes! Vrijheidskonvooi – GESLOTEN

6 min. leestijd

Zal Brussel vandaag het toneel worden van een grote demonstratie? In navolging van de protesten in Canada is nu ook vanuit Frankrijk een groep vrachtwagenchauffeurs, maar vooral automobilisten in kleinere voertuigen, onderweg naar de hoofdstad van Europa. Ondertussen zijn er ook in Nederland mensen onderweg. De luchthaven en ziekenhuizen in en rondom Brussel waarschuwen voor hinder, maar wanneer komt het ‘Konvooi van de vrijheid’ aan? Wij volgen het op de voet in deze liveblog

Politie geeft ring Brussel weer vrij

16:05 uur – Brussel

Met uitzondering van de Europese wijk en de kleine ringweg geeft de politie aan dat het verkeer weer vrije doorgang heeft:

Metro dicht en 100 man in Jubel

15:30 – Brussel

Het station Schuman is inmiddels gesloten door de MIVB:

Iets verderop zijn een 100-tal demonstranten:

Gefragmenteerd protest

14:50 uur – Brussel

Er is geen grote demonstratie, het vrijheidskonvooi lijkt eerder verspreid te zijn over de stad. Aan Saint Catherine, op de vismarkt, staan enkele tientallen demonstranten. Ze roepen luidkeels “U S A”. Inmiddels worden ze door de politie teruguit gedreven.

Gemoederen lopen op rond vismarkt

14:30 uur – Brussel
Een deel van de demonstranten is inderdaad naar het centrum van Brussel getrokken. Daar staan ze inmiddels oog in oog met de politie, live te volgen via deze link.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=959595904697114

Gevonden voorwerpen

13:55 uur – Brussel

Nederlands konvooi naar A13

13:00 uur – Brussel

Uit de laatste berichten zou blijken dat groep Nederlanders wil afspreken op de A13, parkeersplaats Vrijenban. Overigens zou in het bericht dat via Telegram rondgaat, ook worden aangegeven dat mensen op eigen houtje door Brussel mogen trekken.

Messen op zak

12:45 uur – Brussel

De VRT neemt voorzorgsmaatregelen nu er signalen zijn dat het ‘vrijheidskonvooi’ onderweg is naar de gebouwen van de openbare omroep.

In het centrum zouden betogers met messen op zak door de politie zijn tegen gehouden:

Meer politie dan demonstranten

13:07 uur – Brussel

Bij aankomst op parking C bemerkt onze verslaggever dat er opvallend weinig demonstranten zijn aangekomen tegen het middaguur.

Uit recente berichten lijkt er vooral verwarring te zijn onder de deelnemers van het ‘vrijheidskonvooi’ over het verloop en de eindbestemming van de demonstratie.

Het roer gaat om

12:15 uur – Brussel

Inmiddels lijken de demonstranten hun plan te wijzigen en niet langer naar de parking in noordwest Brussel te begeven.

Zo zou er om 14 uur zijn afgesproken aan Reyerslaan – voor de gebouwen van de Vlaamse Radio- en Televisiorganisatie.

Ook zou een deel van het ‘vrijheidskonvooi’ naar Sainte Catherine, in het centrum van Brussel, verplaatsen.

Demonstranten haken af

12:00 uur – Brussel

Van een overweldigende hoeveelheid voertuigen op parking C is voorlopig geen sprake: het gaat om enkele auto’s en campers. De files op de ring lijken meer het resultaat van het optreden van de politie, die daar controles uitvoert, dan van de demonstranten.

Een Nederlandse afkomstig uit Drenthe liet al aan Het Nieuwsblad weten dat sommige demonstranten vanuit Nederland zijn omgekeerd omdat ze dachten dat het een flop zou worden.

In en rondom Brussel

11:30 uur – Brussel

De eerste voertuigen zijn aangekomen op parking C, andere delen van het ‘vrijheidskonvooi’ zouden zich nog op de ring van Brussel bevinden.

Franse splitsing

10:53 – Brussel

Het is bijzonder rustig in Brussel, dat komt voor een deel door de splitsing van de Franse deelnemers aan het ‘vrijheidskonvooi’: een deel gaat naar Straatsburg en een deel naar Brussel. Dit zou volgens de betrokkenen altijd al het plan zijn geweest. De communicatie van de demonstranten loopt volgens verschillende bronnen via Telegram, een gratis berichtendienst waar versleutelde en zelfvernietigende berichten op verzonden kunnen worden.

Uitwijken naar Straatsburg?

10:17 – Brussel

De Standaard geeft dan weer aan dat het ‘vrijheidskonvooi’ geen zicht kan krijgen op het aantal deelnemende voertuigen. De opkomst is in ieder geval lager dan gehoopt. Omdat het bovendien verboden is om in Brussel te betogen, buiten de door de Federale Politie aangegeven parking C aan Heizel, lijken er binnen het konvooi nu stemmen op te gaan om uit te wijken naar Straatsburg. Daar zou volgens de Franse vertegenwoordiging van het konvooi een sterker signaal mee worden afgegeven omdat het Europees Parlement er de komende dagen ook samenkomt. Valt de demonstratie uiteen?

Nederlanders doen mee

10:10 – Brussel

Terwijl verschillende helikopters inmiddels circuleren boven Brussel, meldt VRT nieuws dat er ook Nederlanders zijn aangesloten bij het ‘vrijheidskonvooi’ richting Brussel.

Waarschuwing

09:30 – Brussel

Wie niet in Brussel hoeft te zijn, blijft beter thuis. Of komt in elk geval niet met de auto. Dat is de boodschap van de Federale Politie in België:

Files beginnen

09:00 uur – Brussel

Verkeersdrukte en vertragingen rondom Brussel zijn een eerste teken dat het konvooi, dat in Frankrijk nog bestond uit enkele honderden voertuigen, in flarden onderweg is naar de hoofdstad:

Karavaan druppelt binnen

08:55 uur – Brussel

De groep auto’s, campers en bestelwagens die zich spiegelen aan het Canadese truckersprotest, is onderweg naar Brussel. Anders dan verwacht was er geen enkele grenscontrole of tegenstand aan de Belgische grens. Inmiddels heeft de politie wel de E40-snelweg van Leuven richting Brussel volledig afgesloten. Ook zijn er op andere plekken filterblokkades opgesteld om te voorkomen dat zich een grote colonne kan vormen.

Doel van het zelfverklaarde vrijheidskonvooi: demonstreren tegen de coronamaatregelen. Of dat zal lukken? Voorlopig worden de wagens uit Frankrijk naar parking C aan de Heizel geleid, een wijk in noordwest Brussel. Hier is een evenemententerrein, een groot park, het Atomium en het Koning Boudewijnstadion. Kortom: genoeg ruimte maar kan het konvooi hier wel haar punt hard maken en/of druk zetten?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie