Licht definitief op groen voor EU-financiering Lelylijn

De lidstaten en het Europees Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over het Trans-Europees Transportnetwerk (TEN-T).

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) heeft gisteravond zijn eindstation bereikt. De nieuwe wetgeving moet zorgen voor een “naadloos en hoogwaardig transportsysteem”. Een vervoersnetwerk dat instaat voor duurzame verbindingen in heel Europa, zonder fysieke onderbrekingen, knelpunten en ontbrekende schakels.

Veel projecten – te land, ter zee en in de lucht – kunnen hierdoor rekenen op extra Europese subsidies. Zo ook de Lelylijn: een voorgestelde hogesnelheidslijn tussen Lelystad en Groningen. Deze lijn moet het noorden van het land beter verbinden met de Randstad. De EU vraagt Nederland nu om de Lelylijn uiterlijk in 2050 te realiseren.

Deze zomer bleek nog dat een meerderheid van de Tweede Kamer voorstander is van het project. Tijdens een debat gaven Kamerleden aan dat ze willen dat de Lelylijn er komt als compensatie voor de gaswinning in Groningen.

Hogesnelheidstreinen

Matthijs de Vries, gedeputeerde van de provincie Friesland, is blij met het Europese nieuws. “De aanleg van de Lelylijn is in het belang van de ontwikkeling van een sterk en duurzaam Europees spoornetwerk.”

Volgens De Vries is de kans reëel dat over een aantal jaar de Lelylijn wordt opgewaardeerd tot het zogeheten ‘TEN-T-kernnetwerk’. Dit is het meest cruciale onderdeel van het netwerk waarvoor extra ambitieuze doelen gelden en nog meer subsidies zijn voorzien. Over dit kernnetwerk zullen enkel hogesnelheidstreinen rijden, met een minimumsnelheid van 160 km/u. In de omgeving moeten ook verplicht veilige parkeerplaatsen komen.

“De uitdaging is nog wel dat financiering van de Lelylijn tijdens de formatie geregeld moet worden om in 2024 de startbeslissing te kunnen nemen. Die werd eerder al door het kabinet toegezegd”, aldus De Vries.

Het prijskaartje

De kosten van de Lelylijn worden geschat tussen de zes en twaalf miljard euro. In het vorige regeerakkoord heeft het kabinet destijds al drie miljard euro vrijgemaakt. Het deel uitmaken van het TEN-T-netwerk betekent dat de EU maximaal een derde van het project zal financieren.

Nu de lidstaten (de Raad) en het Europees Parlement tot een akkoord zijn gekomen, moeten ze begin 2024 intern de plannen alleen nog goedkeuren om de spoorwegseinen definitief op groen te zetten.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Van de Lelylijn tot de nieuwe nachttrein naar Venetië, de ontwikkelingen die Nederlanders gaan raken zetten we maandelijks voor je op een rijtje in onze nieuwsbrief Mobiliteit. Abonneer je hier.