Landbouw-onrust op Europese top

Tijdens de Europese top van donderdag zullen de Europese staatshoofden en regeringsleiders de problemen in de landbouw bespreken.

3 min. leestijd
Bron foto: iStock

De Europese leiders zullen tijdens hun top komende donderdag de landbouwproblemen in heel Europa bespreken. Het zal vooral gaan over het handelsverdrag Mercosur, met Argentinië, Uruguay, Brazilië en Paraquay. Met name de Franse president wil dat het verdrag definitief van tafel gaat. Verder staat de verstoring van de landbouwmarkten door de export vanuit Oekraïne op de agenda.

Formeel gaat de Europese top over de vraag waar het extra geld (50 miljard euro) voor Oekraïne vandaan moet komen. Dat heeft vooral te maken met geld voor de oorlog en de wederopbouw. Maar met name de Franse president Macron wil ook over de landbouw spreken. 

Export Oekraïne

De Europese Commissie heeft ondertussen wel een plan voor de export van landbouwproducten uit Oekraïne. Het is de bedoeling dat het land nog een jaar lang graan, suiker, eieren en zonnebloemen zonder voorwaarden kan exporteren. De regeling zorgde eerder voor een hoop commotie en boerenprotesten in Oost-Europa.

Om de zorgen van met name de boeren aan te pakken, zal het nieuwe voorstel, dat later deze week officieel bekend wordt gemaakt, speciale maatregelen bevatten om in te grijpen als het uit de hand loopt. In Kiev is de regering van president Zelensky niet gelukkig met de plannen. Daar vinden ze dat de vraag naar hun producten zo groot is dat ze de Europese markt niet op z’n kop zetten.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Landbouw & Veeteelt

De import uit Oekraïne zorgt ook binnen de Europese Commissie zelf al langer voor problemen. Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski is voorstander van harde beperkingen op de Oekraïense invoer. Al komt dit ook omdat hij de landbouwbelangen van zijn thuisland Polen voor ogen heeft.

Brief

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hield zich lange tijd opvallend stil. Dit leidde er zelfs toe dat een aantal Europarlementariërs van de christendemocratische fractie (EVP), waar Von der Leyen deel van uitmaakt, haar deze week een brief schreven. Hierin vragen zij aan haar om de maatregelen (dus gunstige export voor Oekraïne) te verlengen, maar ook aan de zorgen van Europese boeren tegemoet te komen. De brief is onder andere ondertekend door partijleider Manfred Weber.

De kritiek bij andere partijen is dat de EVP naar de bekende weg vraagt, omdat de beschermingsmaatregelen ook met de christendemocratische fractie (van CDA en ChristenUnie) overlegd zijn. Bij de sociaaldemocraten (S&D) en de Groenen klinkt het verwijt dat de EVP probeert verkiezingswinst uit problemen te halen.

Boze boeren

Ondertussen kamperen boze boeren vlakbij het Europees Parlement. De trekkers staan klaar om op te rukken naar de gebouwen waar de regeringsleiders en staatshoofden gaan vergaderen. “We willen verandering zien”, zegt één van de boeren in het park waar normaal de Europese ambtenaren hun koffie uit hippe bekers opdrinken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie