Boeren bereiken Brussel: ‘We blijven hier tot we gehoord worden’

1 min. leestijd

Hoewel honderden tractoren op de Belgische snelwegen voor chaos zorgden – ze blokkeerden maandagochtend de E42 bij Namen en de A4 richting Brussel – bereikten enkele tractoren ook Brussel. Een twintigtal Waalse boeren wist de Meeûssquare te bereiken, erg dichtbij het Europees Parlement, waar ze door de politie gestopt werden.

In heel Europa vinden er opnieuw boerenprotesten plaats. Boeren voelen zich in de steek gelaten. Brandstofprijzen zijn hoog, de milieunormen en wetgeving over dierenwelzijn te streng en de subsidies helpen enkel de grote spelers, luidt de kritiek.

“We willen gewoon verandering zien”, zegt een van de boeren, terwijl hij een worst omdraait op een provisorische barbecue bij een van de bankjes in het park. Het twintigtal boeren dat er nu is, vormt slechts het begin, waarschuwt hij. Maandag en de dagen erna zullen meer boeren arriveren.

Ze zijn van plan in de cabines van hun trekkers de nacht door te brengen, in ieder geval tot donderdag. Dan komen de EU-leiders naar Brussel voor een Europese top. Een uitgelezen moment voor de boeren om hun onvrede te laten horen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie