Lagarde zegt nee tegen VVD en JA21

2 min. leestijd

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde is niet van plan om het rente- en klimaatbeleid te veranderen, ondanks pleidooien van onder andere de Nederlandse Europarlementariërs Caroline Nagtegaal (VVD) en Michiel Hoogeveen (JA21) tijdens een debat in het Europees Parlement.

De inflatie stijgt te hard volgens de VVD. Het is volgens Nagtegaal nu tijd om in te grijpen en niet op de handen te blijven zitten. “En stop met het printen van extra geld.” Hoogeveen voegde daar aan toe dat het huidige beleid, waarbij de rente niet wordt verhoogd om de inflatie te bedwingen, niet werkt voor Nederland. Bovendien vindt hij dat de Europese Centrale Bank zich niet met het klimaat moet bemoeien. “De ECB is geen klimaatbank.”

Verkeerde adres

Maar Lagarde wil van geen wijken weten. Ze wil geen emotie, maar echte data en pas als die data aangeven dat over langere periode de inflatie harder stijgt dan twee procent, wil ze ingrijpen. Het woord dat ze gebruik is “de middellange termijn.”

En als antwoord op de noodkreet van Hoogeveen over de klimaatbank laat Lagarde weten dat de ECB niet zelf aan het stuur zit. “Het zijn de regeringsleiders die de richting aangeven, die hebben de besluiten genomen waardoor wij ons met klimaat bemoeien.” Oftewel JA21 is met een pleidooi voor minder klimaatbemoeienis van de bank aan het verkeerde adres.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie