Nederland in de Europese krant

3 min. leestijd
The Hague,Netherlands,June-28-2020: Police cordoning off area to stop people protesting on the streets against lockdown measures by the dutch government in the city of the Hague

Het was weer een bewogen week in Europa: de grenzen in het Oosten staan onder toenemende druk, de neuzen in Glasgow beginnen dezelfde kant uit te wijzen en van de Europese Commissie mogen we sprinkhanen eten. Je zou bijna vergeten te kijken naar wat er in eigen land is gebeurd. Wat schrijft de buitenlandse pers deze week over Nederland?

Nederlanders kritischer dan Belgen

Jos de Greef, journalist bij de VRT, had het eerder deze week met Ivan Ollevier over de nieuwe Nederlandse maatregelen tegen het coronavirus. Conclusie? Nederlanders geloven niet dat het bij drie weken zal blijven.

“Bovendien ligt het idee om de negatieve coronatest te vervangen door een 2G-systeem heel gevoelig in Nederland”, aldus Ollevier. De Vlaamse verslaggevers in en rond Den Haag verwachten dat de het protest tegen de maatregelen van vrijdagavond nog een staartje gaat krijgen. 

Straatgevechten in Den Haag

Die oplopende spanning tussen de overheid en een deel van de bevolking is ook de Duitsers niet ontgaan: Bild sprak zelfs van ‘Straatgevechten in Den Haag’. Het nieuwsblad schrijft dat er meer dan 25.000 demonstranten op het Malieveld worden verwacht vandaag. Een plek waar volgens Bild al eerder “bloedige rellen” plaatsvonden naar aanleiding van aangekondigde lockdowns.

Dat de nieuwe Nederlandse maatregelen in het oog springen, blijkt ook uit een artikel van Olga Kepinski voor Euronews. Let wel: het is geschreven in het Russisch! Kepinski benadrukt dat de gedeeltelijke lockdown uniek is.

“Nederland is het eerste land in West-Europa dat zijn toevlucht heeft genomen tot verscherpte maatregelen vanwege de toename van het aantal besmettingen”. Deinst u niet terug voor Cyrillisch schrift en benieuwd naar het hele stuk? Klik dan hier.

Nederland slaat de bal mis

De Zuiderburen winden er geen doekjes om: klungelend Oranje heeft haar WK-ticket nog niet verzilverd doordat het gisteren een 2-0 voorsprong tegen Montenegro uit handen heeft gegeven. 

“Wat een blamage voor Nederland”, stelt Het Nieuwsblad. “Nadat Noorwegen eerder op de avond bleef steken op een gelijkspel tegen Letland lag de weg naar het WK open. Maar de mannen van Louis van Gaal namen het cadeautje niet in ontvangst in Montenegro.”

Nederlandse historicus in Spaanse krant

El País, het grootste nieuwsblad van Spanje, meldde eerder deze week dat een Nederlandse historicus een 6-tal striptekeningen uit het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft ontdekt. En deze zijn bijzonder omdat ze als een van de eerste een beeld schetsen van de Holocaust, en in het bijzonder de gaskamers van de Nazi’s.

De tekeningen, die gemaakt zouden zijn door de Oostenrijker August M. Froehlich, werden gevonden door Kees Ribbens, een historicus verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Benieuwd naar de striptekeningen? Ga dan hier naar het volledige stuk.

Elk weekeinde geven wij u een bloemlezing van het Europese nieuws over Nederland: hoe kijkt de buitenlandse pers naar onze fietsende premier, Timmermans in Glasgow en de protesten tegen de nieuwe corona-maatregelen?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie