Kranten deze week: Internationaal Strafhof, beruchte spyware, Invictus Games en excuses

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Deze week in de Europese kranten het Nederlandse plan om Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne door het Internationaal Strafhof te laten onderzoeken, een verhaal over de meest beruchte commerciële spyware, Europees geld voor energieneutrale woningen en excuses van ABN Amro.

Russische oorlogsmisdaden

De Britse krant Financial Times schrijft over het plan van Nederland om een onderzoek door het Internationaal Strafhof naar Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne te starten. Er moet meer steun komen voor het plan, want het onderzoek is een uitdaging voor het ondergefinancierde Internationaal Strafhof, zegt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra tegen de krant.

Spionagesoftware Pegasus in Europa

Eerder deze maand werd door een onderzoek van Reuters bekend dat de Europese Commissie en in het bijzonder de Belgische Eurocommissaris voor Justitie Reynders doelwit waren van de Pegasus spionagesoftware. In The New Yorker staat een verhaal over ‘s werelds meest beruchte commerciële spyware en de grote techbedrijven die er de strijd mee aanbinden. Het verhaal begint in Catalonië, waar meer dan zestig telefoons van advocaten, activisten en politici – onder wie drie Europarlementariërs – uit Spanje en Europa het doelwit zijn geweest van Pegasus.

Invictus Games

In Den Haag zijn deze week de Invictus Games officieel geopend, een meerdaags sportevenement voor militairen en veteranen die in het leger psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt. Tijdens de openingsceremonie werd het Oekraïense team met veel applaus onthaald. Ook spraken prins Harry en Meghan Markle steun uit aan Oekraïne in hun openingstoespraak. “Jullie moed om te komen en om hier vanavond te zijn kan niet genoeg benadrukt worden,” zei prins Harry. In het artikel van The Guardian meer over de hulde van de prins en zijn vrouw aan de Oekraïense atleten.

De negentien Oekraïners die meedoen aan de Invictus Games kregen speciale toestemming van president Zelensky om hun land te verlaten. Na het sportevenement keren de atleten terug naar hun legereenheden. 

Energieneutrale woning

Niet in de krant, maar in het Franse journaal was Nederland even in beeld. De Franse nieuwszender Franceinfo maakt een reportage over het E=0-project in Nederland. Het E=0-project is een project in Noordwest-Europa (NWE) dat met Europese financiering huizen tot een energieneutrale woning renoveert. Een energieneutraal huis noemt men ook wel eens nul-op-de-meter. Je verbruikt op jaarbasis namelijk evenveel energie voor verwarming, warm water en elektrische apparaten als het huis zelf opwekt. De reportage is hier te zien vanaf 17:30.

Excuses van ABN Amro

De Spaanse krant El Pais schrijft over de excuses van ABN Amro over de betrokkenheid van de bank in het slavernijverleden. Uit onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam bleek dat voorgangers van de bank in de achttiende en negentiende eeuw nauw betrokken waren bij slavenhandel en slavernij.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie