Komt er een Europees importverbod op kangoeroeproducten?

Het zit in schaatsen, voetbalschoenen, hondenvoer en handschoenen. Delen van de kangoeroe worden overal voor gebruikt. Maar er wordt in Brussel volop gesproken over een mogelijk verbod.

3 min. leestijd
A red kangaroo standing in grasslands in the Flinders Ranges National Park in the Australian Outback

De PETI-commissie van het Europees Parlement, dat verzoekschriften en petities behandelt, bekijkt vandaag hoe het is gesteld met het welzijn van de Australische kangoeroe. Als het aan de indieners van een petitie daarover ligt moet de import van kangoeroeproducten uit Australië in heel de EU verboden worden.

Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) schaart zich volledig achter die petitie. “Zolang Europa kangoeroeproducten importeert, zijn wij mede verantwoordelijk voor het dierenleed dat het resultaat is van de wrede jacht op deze dieren en hun jongen. Op ethische gronden kan Europa de import van kangoeroeproducten verbieden, zoals het eerder ook in het geval van zeehondenbont heeft gedaan,” aldus Hazekamp.

Schokkende bevindingen

De petitie van World Animal Protection, een non-profit dierenrechtenorganisatie, pleit voor het instellen van een EU-verbod op de import van vlees, leer en alle andere producten afkomstig van kangoeroes. De oproep wordt gedaan op grond van ernstig dierenleed, behoud van diersoorten en volksgezondheid. Bij de Europese fractie van de PvdD onder leiding van Anja Hazekamp, zien ze dat wel zitten.

De Europese belangstelling voor de kangoeroe ontstond toen de Australische staat New South Wales een onderzoeksrapport publiceerde over het Australische beleid rondom de jacht op kangoeroes. En dat rapport geeft volgens de PvdD geen fraai beeld van deze jacht.

Het onderzoeksrapport bevestigde onder meer dat gezonde baby-kangoeroes als standaardprocedure worden gedood tijdens de jacht op kangoeroes en dat een groot deel van de Australische bevolking dit als schokkend ervaart. Daarnaast worden veel kangoeroes tijdens de jacht van grote afstand geraakt door schoten, wat in strijd is met de Australische regels en ernstig dierenleed veroorzaakt. Meldingen van wreedheden worden overigens niet opgevolgd door de Australische regering.

Europese Commissie op het matje geroepen

Enkele grote bedrijven, waaronder het Nederlandse BOL.com, zijn na publicatie van het onderzoeksrapport van de staat New South Wales direct gestopt met de verkoop van kangoeroeleer en andere kangoeroeproducten. Verschillende dierenwelzijnsorganisaties hebben inmiddels bij de Europese Commissie aan de bel getrokken. 

Hazekamp wil weten waarom de Europese Commissie tot nu toe geen actie heeft ondernomen na de openbaring van de zorgwekkende bevindingen over de jacht op kangoeroes. Het is de zoveelste keer dat de Europese Commissie een oogje dichtknijpt voor het leed van de Australische kangoeroe. In 2018 pleitte de Partij voor de Dieren al voor een jachtverbod, naar aanleiding van de documentaire ‘Kangaroo’ die schokkend beeldmateriaal onthulde over de jacht op kangoeroes. De Europese Commissie ondernam toen geen actie. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie