Conclusie omstreden natuurherstelwet van Timmermans blijft uit

2 min. leestijd
(Bron foto: Europese Commissie)

Het is er niet van gekomen. Door tijdsgebrek is de stemming over de natuurherstelwet van Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans uitgesteld. De eerste poging door de tegenstanders van de wet om het te verwerpen in de milieucommissie haalde het niet.

Daarna gingen de politici stemmen over alle voorgestelde amendementen, maar dat duurde zo lang dat de bijeenkomst moest worden afgebroken. Veel Europarlementariërs moesten naar huis (met het vliegtuig of de trein) en dus is het finale oordeel van de milieucommissie nog niet geveld.

Twee weken

Dat komt over twee weken, want dan wordt de vergadering in Brussel voortgezet. De extra tijd wordt gebruikt om ook weer met elkaar te gaan praten. De christendemocratische fractie (met het CDA) weigerden tot op heden elk gesprek om tot een compromis te komen, maar zijn niet in staat gebleken om de natuurherstelwet helemaal van tafel te krijgen.

Een van de klimaatonderhandelaars van de sociaaldemocraten, Mohammed Chahim (PvdA), heeft het CDA en haar Europese zusterpartijen al opgeroepen om compromissen te sluiten, zodat er uiteindelijk een wet komt die op brede instemming van het Europees Parlement kan rekenen.

Wetsvoorstel afgezwakt

De Europese Commissie is in ieder geval bereid om verder te onderhandelen. De afgelopen dagen is het oorspronkelijke wetsvoorstel al afgezwakt. Zo is bijvoorbeeld het jaartal 1950 uit de tekst verdwenen. Oorspronkelijk werd voorgesteld om de natuur weer in de toestand van 1950 terug te brengen.

Dat jaartal zorgde vooral in Nederland voor veel onrust. Wel blijft staan dat de toestand van de natuur, de conditie, fors moet verbeteren. En verder heeft de Europese Commissie voorgesteld om voor dichtbevolkte landen, zoals Nederland, andere (minder strenge) normen te hanteren.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie