Klimaatfonds moet anders, vindt Europees Parlement

2 min. leestijd
Electric car, Charging station, Traffic sign, Environmentally friendly

Meer dan duizend veranderingen willen de Europarlementariërs in het Sociaal Klimaatfonds aanbrengen. Het ontlokte Bas Eickhout (GroenLinks), die de vergadering van de milieucommissie voorzat, de opmerking dat het “van enthousiasme getuigt” onder zijn collega’s. Hij bood zijn medeleven aan Esther de Lange (CDA) aan, die als rapporteur met de duizend amendementen aan de slag moet. Enige haast is geboden: in mei wordt al door het voltallige parlement gestemd over het Sociaal Klimaatfonds.

Twee ambitieuze EU-klimaatprojecten zijn nu nog urgenter geworden door de oorlog in Oekraïne. De EU werkt aan een Sociaal Klimaatfonds om lagere inkomens te ondersteunen in de energietransitie. Tegelijkertijd is er een nieuwe klimaatbelasting in de maak. Ondanks de vele amendementen zijn de Europarlementariërs het over één ding eens: er moet in korte tijd nog een hoop gebeuren.

Het klimaatfonds was vóór de oorlog al een belangrijk project, zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange, maar nu de energieprijzen zo hard stijgen wordt het nog urgenter. “Energiearmoede komt steeds meer voor in alle EU-lidstaten en dat zal de komende tijd niet minder worden”, waarschuwt ze. 

Energiearmoede

De parlementariërs voerden een stevige discussie over de nieuwe klimaatbelasting en of die aan het sociale fonds moet worden verbonden. Nu al moeten grote bedrijven betalen om CO2 te mogen uitstoten, via het Europese systeem voor emissiehandel. Er is nu een tweede versie van dat emissiehandelssysteem in de maak, die ook belasting zal opleggen aan wegtransport en gebouwen.

De Tesla van mijn tandarts

Een heikel punt waar Europarlementariërs Klára Dobrev (S&D, Bulgarije) en Katrin Langensiepen (De Groenen, Duitsland) mee kwamen: ondersteunen we met onze plannen niet juist de mensen die al goed meekomen in de energietransitie? Het was een vraag zonder antwoord die steeds terugkwam in het debat: hoe wordt het sociale klimaatfonds eerlijk verdeeld. Esther de Lange vatte samen: “Ik hoef niet de Tesla van mijn tandarts te financieren.” 

Dat het Sociaal Klimaatfonds er komt, lijkt nog geen gelopen race. De Duitse CDU-Europarlementariër Peter Liese waarschuwde dat de Europese ministerraad het fonds de nek omdraait als er geen nieuwe klimaatbelasting komt. Verschillende landen, waaronder Nederland, hebben al aangegeven niet warm te lopen voor het fonds.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie