Klaar met de dode schapen: Friesland vraagt Brussel om hulp bij temmen van de wolf

Het loopt uit de klauwen met de wolf, aldus de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Dus stuurden ook zij een brief naar de Europese Commissie.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Friese boeren hebben er schoon genoeg van. Sinds de wolf weer terug is in Nederland, maakt hij steeds meer slachtoffers onder vee- en huisdieren in de noordelijke provincie. Vooral schapen vallen goed in de smaak. Zij worden het vaakst gegrepen door het wilde dier. De FNP vindt nu dat het zo niet langer gaat. In een brief roept de partij Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nu persoonlijk op de wolf zijn beschermde status af te nemen.

Probleemwolven

Doordat de wolf in Europa geldt als een bedreigde diersoort, voelen bestuurders zich onthand. Ze willen harder ingrijpen, maar mogen dat alleen wanneer het een zogeheten ‘probleemwolf’ betreft. Die moet dus al bewezen schade aan hebben gericht en een wezenlijk gevaar vormen.

Ook in Europa zien ze dit liever anders. Na een oproep van het Europees Parlement vorig jaar om de wolf van zijn voetstuk te stoten, is het nu aan de Europese Commissie om een beslissing te nemen. Dit leidt tot een hoop post aan het adres van von der Leyen. Eerder schreef een groep ongeruste Europese ministers haar al juist de bescherming van de wolf niet af te zwakken. Nu komt de brief uit Friesland daar dus bovenop.

Wolfvrij Friesland

“We zagen de problemen met de wolf al jaren aankomen” zegt Sijbe Knol, lijsttrekker van de FNP. Hij vindt de wolf niet thuishoren in de natte weidenatuur van Friesland. “Er zijn geen wilde zwijnen in Friesland, en maar weinig herten en reeën. Dan vergrijpt de wolf zich makkelijk aan schapen. Het is gewoon een totaal ongeschikte locatie.”

Het liefst ziet hij dat er in Friesland een nulstand gaat worden gehanteerd. Dit betekent dat de wolven niet meer welkom zijn en mogen worden afgeschoten. “We willen niet per se schieten, maar momenteel zitten we met de handen gebonden door de beschermde status” stelt hij. “De wolf heeft bestaansrecht, maar die moet begrensd worden. Wij kunnen in Friesland niet meer uitleggen waarom we niet ingrijpen nu probleemwolven zo veel tranen en maatschappelijke onrust veroorzaken”.

Uur van de wolf

Op de vraag of het afmaken van wolven niet vooral een schijnoplossing is, reageert Knol deels instemmend. “Toen in Drenthe laatst een wolf werd doodgereden, zat er binnen een paar maanden weer een andere.” Maar, er zijn weinig andere mogelijkheden, zegt hij. “Er is een grotere omslag nodig, maar op dit moment zit de veehouderij in Friesland vast. Er zullen meer beleidsmaatregelen bij moeten komen, het liefst in samenwerking met Den Haag en Brussel. Ook wordt het budget voor preventie (zoals wolfwerende hekken) nog niet voldoende aangesproken”.

De moordlustige wolf maakt boos en bang, maar staat misschien vooral symbool voor iets veel groters. In Friesland hopen ze dat de Europese Commissie de post serieus neemt, en niet voor een geitenpaadje kiest. Daar lust de wolf namelijk ook wel een hapje van.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie