Sinds de wolf aan zijn onverwachte comeback is begonnen, zorgt het dier voor verhitte discussies tussen natuurbeschermers en landbouworganisaties. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa. De aanwezigheid van de wolf helpt met het in balans houden van het ecosysteem en is dus goed nieuws voor de natuur. Maar van een bezoekje aan een boerenerf zijn ze ook niet vies. En dus vinden boeren steeds vaker doodgebeten kippen en schapen op hun erf.
Huilende roedel
Lang genoot de wolf een beschermde status als bedreigde diersoort. Maar in november vorig jaar riep het Europees Parlement op de speciale positie van de wolf af te pakken. Het woord is nu nog aan de Europese Commissie, maar meerdere EU-ministers van Milieu zijn er niet gerust op. En dus laten ze, onder leiding van de Slovaakse milieuminister Ján Budaj, hun tanden zien.
In een brief aan de Europese Commissie, onderschreven door Bulgarije, Duitsland, Spanje, Ierland, Griekenland, Oostenrijk, Luxemburg, Portugal, Roemenië, Slovenië en Cyprus, stellen de ministers dat “er vervolg moet worden gegeven” aan de problemen met de wolf. Maar ze willen niet zien dat “de wettelijke bescherming van de wolf wordt verzwakt”.
Dolly’s noodlot
En dan is er ook nog een persoonlijke twist. De brief arriveerde op de dag dat de vergunning verliep om de wolf die de pony van Commissievoorzitter Ursula von der Leyens doodbeet, af te maken. De wolf, vogelvrijverklaard omdat dit niet de eerste keer zou zijn geweest dat hij toesloeg, lijkt zijn lot voor nu dus te ontlopen. Dit tot verdriet van de normaal zo beheerste von der Leyen, die erg dol was op de dertigjarige pony Dolly. Niet geheel ontoevallig riep zij in januari dan ook plots op tot een herziening van de beschermde status om de grote boze wolf te temmen.