Kerstcadeau: meer loon Europese ambtenaren wegens inflatie

2 min. leestijd

Het inflatiespook achtervolgt alle Europese lidstaten en houdt de gemoederen bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt flink bezig. Maar in de gebouwen van de Europese Unie heeft de begrotingscommissie alvast een oplossing gevonden voor haar medewerkers: loonsverhoging.

De boodschappen in Brussel zijn immers ook duurder geworden door inflatie en de lonen bewegen niet mee. Daar komt dus nu verandering in. De salarissen van Europees Parlementsleden, ambtenaren en assistenten gaan per 1 juli met terugwerkende kracht 1,9 procent omhoog. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.

Ook de vergoeding voor algemene uitgaven, reiskosten en dagvergoedingen wordt verhoogd, namelijk met 4,4 procent – overeenkomstig met de inflatiecijfers van Eurostat.

  • Europarlementariërs hebben op dit moment een bruto maandsalaris van 8.995 euro. Met de loonsverhoging stijgt dat tot 9.166 euro – zo’n 171 euro extra per maand.
  • Het salaris van EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen wordt verhoogd met 545 euro per maand. Haar nieuwe bruto maandsalaris wordt 29.205 euro.
  • Het basissalaris van een EU-commissaris stijgt met 444 euro tot 23 809 euro per maand.
  • Het laagste basissalaris van een EU-ambtenaar stijgt met 57 naar 3.057 euro. Het hoogste basissalaris stijgt met bijna 400 euro naar 21.163 euro per maand. 

Niet wenselijk

Een gevolg van inflatie is dat mensen hogere lonen gaan eisen, maar Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21), lid van de Commissie Economische en Monetaire zaken, vindt de situatie zoals die nu is niet wenselijk.

“Inflatie is een neerwaartse spiraal van meer inflatie en hogere lonen,” zegt Hoogeveen. Hij noemt het krom wat er nu gebeurt. Vooral omdat er op dit moment nog weinig vakbonden zijn die hogere lonen eisen, behalve in de EU-instituten.  

“Het personeel van de Europese Centrale Bank eiste eerder dit jaar ook al hogere lonen. En nu gaat het salaris van EU-ambtenaren omhoog. Voor de personen die dit beleid van hoge inflatie veroorzaken worden de lonen verhoogd, terwijl de mensen thuis maar moeten hopen dat ze er wat bij krijgen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie