Het kabinet vind het goed dat de Europese Commissie met wetgeving komt, maar wil niet te veel macht aan Europa geven.
Buitenlandse inmenging
Het Europees Parlement werd vorig jaar opgeschud door het nieuws dat een Europarlementariër en medewerkers omgekocht waren door Qatar. In ruil zouden ze het Arabische land in een helder daglicht stellen in debatten over wetgeving. Recenter nog openbaarde de Tsjechische geheime dienst dat ook Rusland Europese politici betaalt om een goed woordje voor Poetin te doen. Ook Nederlandse politici zouden geld ontvangen hebben. Om wie het precies gaat, is vooralsnog onduidelijk.
Vooral in het licht van de Europese verkiezingen maakt de Europese Commissie zich zorgen. Tussen 6 en 9 juni gaan Europese burgers weer naar de stembus en dat is hét moment voor buitenlandse mogendheden om hun invloed uit te oefenen.
Transparantie
De Commissie wil wet- en regelgeving over belangenbehartiging en lobbyisten harmoniseren. Zo wil de Commissie het verplicht maken dat lobbyisten zich inschrijven bij een nationaal lobbyregister. Zoiets bestaat in Nederland al. Lobbybedrijven en lobbyisten moeten zich eerst inschrijven voor ze in Den Haag aan de slag kunnen.
Daarnaast moeten de belangrijkste gegevens van lobbyregisters openbaar worden gemaakt. Welke landen zijn bij een lobbybedrijf betrokken? Hoeveel geld ontvangen de bedrijven op jaarbasis? Ook moet duidelijk zijn welke doelen de lobbybedrijven hebben.
Kanttekeningen
Het Nederlands kabinet staat positief tegenover het voorstel van de Europese Commissie, maar uit wel zorgen. Minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge (CDA) wil vooral de macht bij Nederland houden. Hij ziet het niet zitten dat Europese regels bepalen hoe Den Haag met lobbyisten om moet gaan. Wel mag de EU kaders maken, een soort richtlijnen waar EU-landen zich aan moeten houden.
Ook minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot (CDA), vindt de wet een goed idee, maar ziet ook knelpunten. Te strenge regels leiden volgens haar tot het uitsluiten van het maatschappelijk middenveld. Bedrijven en belangenorganisaties hebben er belang bij om met de politiek te praten. Te veel regels of administratieve rompslomp kan betekenen dat alleen de echte experts straks nog bij Den Haag aankloppen.