Kaag: “Gezonde overheidsfinanciën maken duurzame hervormingen mogelijk”

Minister van Financiën Sigrid Kaag lichtte vandaag haar economische visie op de klimaattransitie toe. Dat deed ze op het Annual Meetings-evenement van de Europese economiedenktank Bruegel.

2 min. leestijd

(Foto: Jasper Roorda)

Na een lange dag vol panelgesprekken met zwaargewichten uit onder meer de Europese Commissie en de financiële sector is het dan eindelijk aan Kaag om het podium te betreden. Aan haar om een dag af te sluiten waarin de meest uiteenlopende economische thema’s werden besproken.

Europese samenhorigheid

“Gelukkig begrijpen we vandaag de dag dat als we de ander kant uit blijven kijken we een klimaatcatastrofe niet meer kunnen vermijden. In het geval die niet nu al onvermijdelijk is.” De toon voor haar toespraak is gezet: de nodige klimaatmaatregelen treffen, gaat een zware klus worden. “Als we niet goed nadenken over de manier waarop we ons geld in een doeltreffende klimaataanpak investeren, gaat het voor niets geweest zijn.”

Later benadrukt ze nogmaals de link tussen de economie en verduurzamen: “Het zijn gezonde overheidsfinanciën die duurzame hervormingen mogelijk maken. Het is ook in ons economisch belang om de klimaatcrisis aan te pakken. Dat hebben de bosbranden en droogte van deze zomer nogmaals aangetoond.”

Aan onze ambitie zal het alleszins niet liggen volgens Kaag: “Onze doelen zijn er. Nu is het tijd voor actie.” Hoe dat volgens haar vorm moet krijgen? “Enkel met gemeenschappelijk Europees beleid kunnen we het voor elkaar krijgen. Klimaatopwarming stopt niet aan de grens. Wij voelen ons als Nederlandse overheid gesteund in onze klimaatambities door het Fit for 55-plan van de Europese Commissie. Nu is het aan de EU-lidstaten en het Europees Parlement om hierover tot een akkoord te komen.”

De rol van de financiële sector

Volgens Kaag is het niet enkel aan de overheid om haar steentje bij te dragen. Meer nog: tijdens haar toespraak citeert ze denktank Bruegel. Die denktank berekende eerder dat het merendeel van de investeringen vanuit de private sector zal moeten komen: “Het is essentieel dat ook zij de daad bij het woord voegen. Ik kijk in het bijzonder naar de financiële sector. Het zijn namelijk zij die uiteindelijk bepalen waar ons geld heen vloeit. Door vervuilers niet te financieren kunnen zij een enorme impact hebben.”

Daarbovenop benadrukte Kaag ook het belang van groene transparantie in de financiële sector: “Zo kan de marktwerking haar bijdrage leveren. Wanneer het duidelijk is waar de vervuilers zitten, kan de maatschappij via haar banken, verzekeraars en pensioenfondsen druk zetten op de verduurzaming.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie